Saamelaisneuvosto: tuoreimmat

Saamelaisneuvoston presidentti metsähallituslaista: Suomessa trendinä, ettei saamelaisten oikeuksia oteta huomioon

Pohjoismaisen Saamelaisneuvoston presidentti Áile Javo ei osta maa- ja metsätalousvaliokunnan perusteluita saamelaispykälien jättämisestä pois uudesta metsähallituslakiesityksestä. Javo ei usko alkuperäiskansojen oikeuksien ILO 169 -sopimuksen pikaiseen ratifiointiin vaan päinvastoin arvioi, että Suomessa on trendinä se, ettei saamelaisten oikeuksia oteta huomioon.

Kotimaa

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja: Luonnonrikkauksia hyödyntävien yritysten tulisi rahoittaa Saamen kulttuurisäätiötä

Saamelaisten pitäisi saada osansa saamelaisalueille sijaitsevista luonnonrikkauksista, sanoo Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Áile Javo. Hänen mielestään luonnonrikkauksia kaivavat yritykset voisivat lahjoittaa osan tuotosta suunnitteilla olevaan Saamen kulttuurisäätiöön. Samaa mieltä on myös taiteilija ja käsityöläinen Rose-Marie Huuva Ruotsin saamelaisalueelta.

talous

Istuva Kuolan saamelaisten parlamentti yritetään syrjäyttää – "Tilalle on asetettu nukkehallitus"

Venäjällä yritetään riisua vallasta istuva Kuolan saamelaisten parlamentti ja sen puheenjohtaja Valentina Sovkina. Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi puhui asiasta Sovkinan kanssa keskiviikkona ja on hyvin huolestunut tilanteesta. Odotettavissa on, että Suomen ja Ruotsin saamelaiskäräjien presidentit nostavat asian esille Euroopan Neuvoston seminaarissa Inarissa perjantaina.

Yle Saame