Venäläinen kulttuuri: tuoreimmat

Venäläiselokuva Leviathanin ohjaaja: ”Miksi elämme näin?”

Leviathanin ohjaaja Andrei Zvjagintsev kuvaa lohduttomalla tavalla virkavallan mielivaltaa Putinin Venäjällä. Osa venäläisyleisöstä syyttää maailmalla mainetta niittänyttä elokuvaa venäläisvastaisuudesta ja valheellisesta panettelusta. Ohjaaja ei välitä syytöksistä, mutta on huolissaan taiteentekijöiden ilmaisunvapauden kaventumisesta. Ylen toimittaja tapasi Andrei Zvjagintsevin Moskovassa, juuri ennen Leviathanin Suomen ensi-iltaa.

kulttuuri

”Ollaan menossa kohti uutta kylmää sotaa”

Seitsemänkymmentä vuotta sitten Suomen ja Neuvostoliiton välille yritettiin luoda suhteita kahden sodan jälkeen. Helppoa se ei ollut, sillä sodan jättämät arvet olivat syvässä ja pelko kyti rinnassa. Muutamia viikkoja rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen perustettiin Suomi-Neuvostoliitto-seura ja sille alaosastoja ympäri Suomea. Riihimäellä juhlitaan 70-vuotisjuhlaa, vaikka Suomen välit Venäjään ovat taas selvästi viilenneet.

Kotimaa

Verkkokeskustelijat tyrmäävät venäläisyyden päivän

Marraskuun kuudes päivä on Suomessa ruotsalaisuuden päivä. Suomella on pitkä historiallinen traditio myös osana Venäjää. Venäläisten määrä Suomessa kasvaa myös jatkuvasti. Kysyimme Yle Uutisten verkkosivuilla pitäisikö ruotsalaisuuden päivän rinnalla viettää myös venäläisyyden päivää. Vastaukset olivat pitkälti kielteisiä. Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirin toiminnanjohtaja pitää monikulttuurista päivää parempana vaihtoehtona.

Osallistu