Lapin sota: tuoreimmat

"Välillä pelottikin, kun lähelle putosi pommeja" – näin veteraanit kertovat toisesta maailmansodasta

Talvi-, jatko- ja Lapin sotien sotatoimiin osallistui noin 100 000 naista ja noin 600 000 miestä. Sodissamme kaatuneiden ja kadonneitten määrä on noin 95 000 henkilöä. Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27.4.1945. Päivää vietetään kansallisena veteraanipäivänä. Sekä Joensuulainen Kusti Lehmusvuori että lotta Helvi Vikström Polvijärveltä kokivat sodan omakohtaisesti.

Kotimaa

70 vuotta sitten: Aimo Moilanen palasi Lapin sodasta viimeisten joukossa

Aimo Moilaselle, 89, Lapin sotareissu jäi ikimuistoiseksi kokemukseksi. Aimo täytti 19, kun hänen varusmiespalvelunsa sai odottamattoman käänteen ja muuttui suureksi seikkailuksi Lapin laajoissa erämaissa. Monien muiden ikäistensä tavoin Aimo Moilasen tehtäväksi tuli Neuvostoliiton vaatimuksesta karkottaa saksalaiset sotilaat - entiset aseveljet - pois Suomesta. Lapin sodan päättymisestä on maanantaina kulunut 70 vuotta.

Kotimaa

Alaruokasen talon historiasta väärää tietoa

Peräpohjalaista talonpoikaisrakentamista edustava Alaruokasen talo on nykyään Rovaniemen kaupungin edustustilana ja se on yksi harvoja rakennuksia, joka säilyi saksalaisten tuholta Lapin sodassa. Talon historiasta kerrotaan vieraille sen olleen aikoinaan Saksalaisten upseerikerho ja kestikievari. Talo on Rovaniemeläisen Erkki Hiilivirran äidin koti, eikä hän muista talossa koskaan olleen upseerikerhoa. Hän odoksuu myös kestikievari-nimitystä.

upseerit