Puna-armeija: tuoreimmat

Sotahistorian dosentti Pasi Tuunainen: Suomen armeijalla oli talvisodassa laadullinen ylivoima

Itä-Suomen yliopiston sotahistorian dosentti Pasi Tuunainen tarkastelee tuoreessa kirjassaan talvisotaa kansallisen tähystysaukon sijaan kansainvälisillä mittareilla. Esiin nousee erityisesti taistelukentän tason osaaminen haastavissa metsä- ja talviolosuhteissa, sekä operatiivinen tehokkuus. Tuunaisen mukaan suomalaisilla oli sodassa selkeä laadullinen ylivoima varustetason ongelmista huolimatta.

Kotimaa

Armeijan marssiopas Itä-Karjalaan 1938 kertoo, että Suomi ei joutunut sotaan housut kintuissa

Matti Kososen ja Pekka Tuomikosken uusi kirja "Suomen armeijan marssiopas Itä-Karjalaan 1938" kertoo, että suomalaiset varautuivat vuosien ajan Neuvostoliiton puna-armeijan hyökkäykseen. Itä-Karjalasta kertovan salaisen oppaan kokoamisen lisäksi Mikkelissä koulutettiin niin sanottu propagandakomppania, jonka tehtävänä oli kiihottaa kylien väestö kapinaan neuvostohallintoa vastaan.

Kotimaa

Auschwitzin muistokaan ei yhdistä – Putin ei osallistu seremoniaan

Kun joukko Euroopan valtionpäämiehiä kokoontuu tänään Auschwitzin vapauttamisen muistoseremoniaan, yksi on joukosta poissa. Venäjän presidentti Vladimir Putin ei osallistu, vaikka nimenomaan neuvostojoukot vapauttivat Auschwitzin tasan 70 vuotta sitten. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan tilanne osoittaa kuinka kauaksi Venäjä ja länsi ovat toisistaan ajautuneet Ukrainan kriisin vuoksi.

Ulkomaat