Puuvilla: tuoreimmat

Tekstiilitehdas säkitti ja kierrätti ylijäämäpalat – Sirosäkeissä oli Finlaysonin aarteita

Tekstiilitehtaalta jäi 1950-luvulla laadukkaita jämäpaloja, joista koottiin haluttuja sirosäkkejä. Palat käytettiin tarkasti hyväksi. Nykyään moni retroharrastaja huokaisisi syvään säkin sisällön nähdessään. Finlayson jatkaa kierrätysperinnettä liinavaatteiden keräyskampanjallaan. Suomalaisten kaapeissa on arviolta 250 miljoonan euron arvosta komerotekstiilejä.

Kierrätystekstiilit

Kiinalaiset ostavat Suomessa keitetyn liukosellun kankaisiin – raaka-ainetta kokeillaan jopa makkarankuoriin

Kiinassa ei riitä puuta liukosellun tekoon, mutta Pohjois-Karjalassa riittää. Suomessa ei kuitenkaan ole enää tekstiiliteollisuutta liukosellun käyttäjäksi. Kiinalaisille sen sijaan kelpaa kankaiden raaka-aineeksi liki kaikki liukosellu, mitä Stora Enson Uimaharjun sellutehdas Joensuussa tällä hetkellä tuottaa. Suomen ja Venäjän Karjalassa kasvanut koivu päätyy vaatteisiin Kaukoidässä, mutta tuotekehittelyssä siintelee muitakin käyttökohteita.

talous

Porin Puuvilla muuttuu vastustuksesta huolimatta

Tutkija pitää hyvänä Porin Puuvillan ostoskeskuksen aiheuttamia tunnekuohuja. Kulttuuriperinnön tutkija Anna Sivula on seurannut mielenkiinnolla puuvillatehtaan alueen rakennustöiden herättämiä reaktioita porilaisissa. Kaupunkilaisten reaktiot muutoksiin ovat voimakkaita, vaikka tehdasalue on muuttunut jokaisena vuosikymmenenä sen perustamisesta alkaen. Muutosvastaisuus on merkki siitä, että kultuuriperinnön vaaliminen on ihmisille tärkeää.

kulttuuri