Ajatuksenvapaus: tuoreimmat

Rikosoikeuden professori: "Nykymaailmassa on aika vähän sijaa säännökselle uskonrauhan rikkomisesta"

Millainen uskonnollinen pilkka johtaisi Suomessa syytteeseen, on rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mielestä avoin kysymys. Herkästi Suomessa ei uskonrauhan rikkomisesta syytteitä nosteta. Professori itse on sitä mieltä, että symboliset asiat eivät nykymaailmassa rikosoikeudellista suojaa entiseen tapaan tarvitse. Satoja vuosia jumalanpilkkalait olivat rikoslain ydintä.

Kotimaa

Kataja poistaisi uskonrauhan rikkomisen laista – Kalli valmis harkitsemaan

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) on sitä mieltä, että uskonrauhan rikkominen on poistettava lainsäädännöstä. Keskustan Timo Kalli on myös valmis harkitsemaan asiaa. Uskonrauhan rikkominen on noussut esille, kun on käynyt ilmi, että terroriteon kohteeksi joutuneen ranskalaislehti Charlie Hebdon julkaiseminen Suomessa voisi olla ongelmallista, koska lehden uskonnollista fundamentalismia räväkällä satiirilla kommentoivat kuvat voitaisiin tulkita uskonrauhan rikkomiseksi.

Kotimaa

Väitös: Uskonnonopetus irti tunnustuksellisuudesta ja yksinomaan koulujen tehtäväksi

Uskonnonopetusta tulee kehittää monikulttuurisessa koulussa tiedollisena, yleissivistävänä opetuksena, sanoo tohtoriksi väitellyt Turun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Pete Hokkanen. Opetuksessa tulisi olla kaikille yhteinen eettinen osio, jossa uskontoja käsiteltäisiin vain ilmiöinä. Hokkanen sanoo väitöstutkimuksen perusteella, että kaikkinainen uskonnon harjoittaminen tulisi jättää opetuksesta pois.

Kotimaa