Sairaalabakteerit: tuoreimmat

Sotesta taas päivää – ei tää lopu

Sote-järjestämislakiluonnos lähtee lausunnolle tänään. Parlamentaarisen ohjausryhmän kesäkuussa julkaistu tuotos on nyt ensimmäistä kertaa kokonaan nähtävillä. Lakiehdotus on kutakuinkin kesäkuisessa kuosissaan, käytännössä sitä on vain stilisoitu ja seurakseen se on saanut voimaanpanolain. Tämä tarkoittaa, että tulevastakaan syksystä ei puutu draamaa, poliittisia pelejä ja isoja riitoja. Taistelutanner tömisee taas. Suuret kysymykset odottavat ratkaisua, kirjoittaa Tiina Merikanto.

Kotimaa

Sairaalainfektioilla kissanpäivät Kokkolassa – käsidesi ei auta, kun eristysvessa on käytävällä

Hoitoon liittyviä infektioita oli Kokkolan terveyskeskussairaalassa viime vuonna 34 prosenttia kaikista infektioista. Esimerkiksi antibioottiripulia esiintyy alueella eniten koko maassa, valtaosa tapauksista on Kokkolassa. Henkilökunnan mukaan kaikki mahdollinen on jo nyt tehty; ylilääkärin neuvostoaikaisiksi kutsumissa puitteissa potilaiden riskiä sairastua hoidossa ollessaan ei enää voi pienentää. Nyt tarvitaan uudet tilat.

terveys

Miksi 97-vuotias ei pääse vanhainkotiin?

Uusi vanhuspalvelulaki korostaa pitkäaikaisen hoidon ja huolenpidon järjestämistä ensisijaisesti kotona. Helsinkiläiselle Inkeri Tammivuorelle se on kuitenkin tarkoittanut sairaalan ja kodin välillä pompottelua. 97-vuotiaalle ei ole myönnetty paikkaa ympärivuorokautiseen hoitoon. A-studion vanhuskyselyssä samankaltaisia esimerkkejä kantautui muualtakin Suomesta. Kuinka pitkään heikkokuntoisen vanhan ihmisen pitää sinnitellä kotonaan?

A-studio