Inarinsaame: tuoreimmat

Inarinsaamelaisille vaaditaan omaa lakia – Saamelaiskäräjäedustaja tuomitsee perustuslakivaliokunnalle kerrotut jutut

Keskustelu inarinsaamelaisten asemasta oli keskiössä perustuslakivaliokunnan avoimessa yleisötilaisuudessa Inarissa tiistaina. Inarinsaamelaiset-yhdistys vaati puheenvuorossaan inarinsaamelaisille omaa lakia. Saamelaiskäräjien inarinsaamelainen jäsen Neetä Jääskö sanoo, ettei hän hyväksy perustuslakivaliokunnalle kerrottuja juttuja inarinsaamelaisuudesta.

Sápmi

Koltansaamesta mahdollista suorittaa yliopistotasolla vain perusopinnot

Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa ei ole tällä hetkellä mahdollista jatkaa koltansaamen opiskelemista perusopintojen jälkeen. - Jos haluaa jatkaa kandin- tai maisterinopintoihin, voi hakea opiskelemaan voi hakea opiskelemaan saamelaiskulttuuria, pohjois- tai inarinsaamenkieltä ja liittää koltansaamen perusopinnot osaksi sitä tutkintoa, sanoo yliopisto-opettaja Anna-Liisa Väyrynen Giellagas-instituutista.

Sápmi

Pettu toimi arkiruokana vihannesten tilalla – sisältää paljon hivenaineita ja vitamiineja

Saamelaiset ovat käyttäneet perinteisesti pettua terveysruokana, eivät vain ruokapulan vuoksi. – Petusta onkin sanottu, että se on kolttasaamelaisten ja inarinsaamelaisten vihannes: vaikka on syöty melko yksipuolisesti lihaa ja kalaa, ihmiset ovat pysyneet terveinä, sillä petusta on saatu tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja, kertoo kolttasaamelaisen perinteen asiantuntija Irja Jefremoff.

Kotimaa