Alkoholin aiheuttamat sairaudet: tuoreimmat

A-klinikkasäätiön ylilääkäri: Olen haudassa ennen kuin alkoholikulttuuri Suomessa muuttuu italialaiseksi

Alkoholilain mahdollinen löyhentäminen nostattaa tunteita. A-studiossa vierailleet kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) ja A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ovat samaa mieltä siitä, että suomalaisessa juomakulttuurissa riittää petrattavaa. Pelkonen vapauttaisi oluen myyntiajat ja toisi viinit ruokakaupan hyllylle. Simojoki taas povaa, että löyhennykset tulisivat kalliiksi kansanterveydelle.

terveys

"Ei tuntunut mahdolliselta, että suomalaiset kuolisivat maksakirroosiin enemmän kuin ranskalaiset"

Neljäkymmentä vuotta sitten alkoholin aiheuttamien sairauksien listalla oli vain alkoholimyrkytys, nyt sillä on kuusikymmentä erilaista tautitilaa, sanoo professori Onni Niemelä. Niemelän johdolla on syntynyt lukuisia alkoholilääketieteen tutkimuksia ja hänen "tallissaankin" väitöskirjoja jo kahdeksan. Alkoholi on yksi suomalaisen yhteiskunnan merkittävistä uhista, joten työsarkaa tutkijoilla riittää.

Kotimaa

Miten sinä muuttaisit alkoholin myyntisäädöksiä?

Vihreät päätyi puoluekokouksessaan kannattamaan liennytyksiä alkoholin myyntisäädöksiin. Vihreät sallisi pienpanimoiden ja viinitilojen myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille. Lisäksi puolue antaisi ravintoloiden myydä asiakkaille mietoja alkoholijuomia mukaan ennen iltayhdeksää. Mitä mieltä olet ehdotuksista? Miten ja miksi sinä muuttaisit alkoholin myyntiin liittyviä säädöksiä? Vähentäänkö nykyinen laki alkoholihaittoja vai tuntuvatko tiukat rajoitukset kiusanteolta tavallisten ihmisten ja yrittäjien näkökulmasta?

Osallistu