Sibelius (elokuva): tuoreimmat

Yli tuhannen lapsen ja nuoren yhteisponnistus – Pieni merenneito puhuttelee rankoilla teemoillaan

Pieni Merenneito -tanssisatu vie katsojat suurten kysymysten äärelle lasten taidefestivaali Hippaloilla elokuussa. Teos tehdään hämeenlinnalaisvoimin, sillä mukana on jopa yli tuhat lasta ja nuorta. Luvassa ei ole Disney-viihdettä, vaan alkuperäisen H. C. Andersenin sadun mukaan esitys on täynnä rankkoja teemoja ja julmia käänteitä – opetuksenaan, että itse matka on tärkeämpi kuin tavoitteen saavuttaminen.

kulttuuri

Aku Ankka etsii kadonnutta sinfoniaa - mukana myös "Sipuliuksen" syntymäkoti

Aku Ankka juhlistaa säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ensimmäistä virallista liputuspäivää ankkatarinalla Kadonnut sinfonia. Kari Korhosen piirtämässä ja käsikirjoittamassa tarinassa on haku päällä: Aku ja pojat etsivät Sibeliuksen, tai siis Sipuliuksen legendaarista kahdeksatta sinfoniaa. Tosielämässä Sibelius ilmeisesti poltti kokonaisen valmiin sinfonian Ainolan takassa vuonna 1945 - mutta Akkarissa asia menee tietysti hiukan toisin.

Aku Ankka

Traktoritarinoita: Matin ja Kimmon Zetorit

Vuonna 1954 Marilyn Monroe nai Joe DiMaggion, Suomessa kahvi vapautui säännöstelystä, Paasikivi nimitti Kekkosen viidennen hallituksen ja romaani Tuntematon sotilas julkaistiin. Vuonna 1955 Albert Einstein kuoli, Sibelius täytti 90, Suomesta tuli YK:n jäsen ja Hattulan VPK:lle valmistui ajanmukainen paloasema palotorneineen. Näinä vuosina valmistuivat Tsekkoslovakiassa Brnon traktoritehtaalla mallin 25 A Zetorit, jotka ovat vieneet kahden miehen sydämet Hattulassa.

Zetor (Traktori)