Smoothiet: tuoreimmat

Nuoret opettelevat itse tekemällä syömään oikein – urheilijalle jopa 7 ateriaa päivässä

Kokkolan Marttojen keittiössä on kuhinaa. Pöytien ääressä häärää nuoria urheilijoita Jymyn joukkuevoimistelijoista. Ilmassa on puheen sorinaa, sipulinkuorijan silmien vetistystä, keskittynyttä raastamista, kuorimista ja pilkkomista. Suussa jo maistuu kohta valmistuva herkku marjasmoothie ja ihanalta näyttävä itse tehty energiapatukka. Uuni lämpenee, neuvoja kysellään, valkosipulin kuoriminen osoittautuu yllättävän haasteelliseksi. Illan aikana valmistuu monenmoista mukavaa välipalaa, itse tehden ja taatusti terveellisesti.

Kotimaa

Tutkijat kysyvät, maistuuko mummolle kasvismössö: "Kun ei näe, maista eikä haista, niin miksi söisi?"

Jopa neljännes yli 80-vuotiaista vanhuksista on aliravittuja. Vanhemmiten aistit ja ruokahalu heikkenevät, ruoka ei maistu. Ikääntyvien ruokavalio-ongelmiin kehitetään ratkaisuja eurooppalaisessa tutkimushankkeessa, jossa on mukana tutkijoita, opiskelijoita ja kosolti vapaaehtoisia maistajia Suomesta. Vihdoinkin kysytään ikäihmisiltä itseltään, mikä heille maistuu ja mikä ei.

Kotimaa

Hätäkahvi-äidit hukkuvat lahjoituksiin – yhteisölle tulvii tavaroita tuttipulloista hierontaan

Hätäkahvit-idealla julkisuuteen noussut Mammat-yhteisö on saanut kokea yritysten lahjoitusten tulvan. Kokkolalaiselle yhteisölle on tulvinut satoja lahjakortteja ja tuotteita useilta kymmeniltä yrityksiltä ympäri Suomen. Lahjoituslistalla on lahjakortteja arjen hemmotteluhetkiin, muun muassa kampaamo-, hieronta- ja ravintolakäyntejä, mutta myös runsaasti lastenvaatteita ja -tarvikkeita.

ilmiöt