Freelance-työ: tuoreimmat

Kilpa-ajo annosten kotiinkuljetuksista kiihtyy – ruokalähetit kuskailevat jopa miljoonia annoksia ilman työehtosopimusta

Ruokalähetit saattavat sotkea fillareillaan ja ajella autoillaan jopa miljoonia ruoka-annoksia tänä vuonna ravintoloista nälkäisten koteihin ja työpaikoille. Kotiinkuljetuspalvelut laajenevat nopeasti, mutta alalla ei ole työehtosopimusta. Palkat ja muut työehdot vaihtelevatkin eri ruokapalveluja tarjoavien yritysten välillä. Lähdimme Woltin ja Foodoran lähettien matkaan.

talous

Pätkätyöntekijät pelkäävät toimeentulonsa puolesta – "Moni ihminen on tähän pyörittämiseen tosi väsynyt"

Joensuulaisen freelancer Elisa Rauman kokemuksen mukaan pätkätyöläiset on ajettu työelämän muutoksen pakkorakoon, joka pahimmillaan passivoi ihmiset jäämään kotiin masennuksen kanssa. Eduskunta hyväksyi tänään lain, jonka mukaan pätkätyöläiset määritellään yrittäjiksi vuoden alusta. Silpputyötä tekevät pelkäävät, että heidät määritellään vähäisten toimeksiantojen perusteella päätoimisiksi yrittäjiksi, jolloin he menettävät työttömyysturvan. Elisa Rauman mielestä lakimuutos ei kannusta kokeilemaan omia siipiä, vaikka haluja olisi työntekoon.

politiikka

Silpputyöläiset tempaisevat työttömyysturvansa puolesta: "Tilanne on ollut pitkään täysin kestämätön"

Eduskunnalle luovutetaan tänään maanantaina yli 21 000 ihmisen allekirjoittama adressi itsensä työllistävien työttömyysturvan puolesta. Mielenilmaukseen Helsingin Kansalaistorilla osallistuu muun muassa opposition kansanedustajia ja taiteen ammattilaisia. Taustalla on huoli hallituksen esityksestä, joka määrittelisi entistä useamman freelancerin ja pätkätyöläisen yrittäjäksi.

Kotimaa