Klemetti Näkkäläjärvi: tuoreimmat

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja eroaa tehtävistään saamelaismääritelmän takia

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi on pyytänyt eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan tehtävistä. Syyksi saamelaiskäräjien tiedotteessa nimetään se, että eduskunta ei hyväksynyt kompromissisaamelaismääritelmää. Näkkäläjärvi ei edelleenkään seiso ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin takana, vaikka oikeusministeri päätti tiistaina, ettei vedä ratifiointiehdotusta pois eduskunnasta.

politiikka

Koskinen pettynyt perustuslakivaliokunnan riitaisiin saamelaisäänestyksiin – Näkkäläjärvi näkee että eduskunta on antamassa alkuperäiskansaoikeudet valtaväestölle

Perustuslakivaliokunta linjasi torstaina pitkien keskusteluiden jälkeen, että se haluaa säilyttää nykyisen saamelaismääritelmän lappalaispykälineen, mutta tukee ILO-sopimuksen ratifiointiehdotusta. Kummastakin asiasta jouduttiin äänestämään. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen on pettynyt riitaiseen käsittelyyn.

Kotimaa

Istuva Kuolan saamelaisten parlamentti yritetään syrjäyttää – "Tilalle on asetettu nukkehallitus"

Venäjällä yritetään riisua vallasta istuva Kuolan saamelaisten parlamentti ja sen puheenjohtaja Valentina Sovkina. Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi puhui asiasta Sovkinan kanssa keskiviikkona ja on hyvin huolestunut tilanteesta. Odotettavissa on, että Suomen ja Ruotsin saamelaiskäräjien presidentit nostavat asian esille Euroopan Neuvoston seminaarissa Inarissa perjantaina.

Yle Saame

Viikko saamelaiskäräjien ILO 169 -äänestyksestä – Yhteisö mutustelee päätöstä

On kulunut viikko siitä, kun saamelaiskäräjien kokous hyväksyi valtion ehdotuksen Suomen ILO 169 -ratifiointimalliksi. Saamelaisasioista kiinnostuneiden mielipiteet ratifiointiehdotuksesta ovat täysin päinvastaisia. Yhden mielestä saamelaisia vedettiin höplästä ja saamelaisten maat menivät halvalla, kun taas toisen mielestä sama ehdotus on saamelaismyönteisten tahojen masinoima vedätys.

Yle Saame