Linnavuori, Nokia: tuoreimmat

Metallinpaljastimet nostivat viime vuonna esiin tuhatvuotiaan kotkakorun, viikinkihopeaa ja roomalaisajan asekätkön

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ovat metallipiippareidensa kanssa kirjoittaneet jo suomalaisten historian kulkua uusiksi, kunhan vain tietokirjat pysyivät perässä. Hämeen maaperä kätkee poveensa arvaamattoman määrän rautakauden tarinoita ja esineitä. Vuoden 2015 huippuja olivat hopearaha- ja asekätköt sekä ainutlaatuinen kotkakoru tuhannen vuoden takaa.

kulttuuri

Menneisyys vinkuu metallinpaljastimessa – harrastajat nostavat maan aarteita esiin

Metallinetsinharrastajat kirjoittavat vauhdilla lisälukuja muinaishistoriaan. Piippareineen he löytävät maastosta enemmän uutta tutkittavaa kuin ammattilaiset ehtivät käydä läpi. Hämeessä löytöhistoria alkaa olla komea: rahalöytöjä, Janakkalan ns. miekkamiehen ruumishauta, ennen tunnistamaton linnavuori ja kasapäin muuta pienempää. Kävimme kokeeksi hattulalaisella riistapellolla vinguttamassa metallinetsintä.

ilmiöt

Yli tuhat vuotta vanha dirhami ja piilossa ollut linnavuori houkuttelevat yliopistotutkijat kaivuutöihin Hämeeseen

Maailmankuulun Janakkalan miekkamiehen löytäneet harrastaja-arkeologit ovat taas tehneet uusia löytöjä niin Kanta-Hämeessä kuin Pirkanmaallakin. Täällä löydetty arabialainen raha vuodelta 940 jKr. on kiertänyt Lähi-idästä Hämeeseen joko läntistä reittiä keskiaikaisen Euroopan läpi tai vaihtoehtoisesti itäisen Bysantin ja Novgorodin reittiä pitkin. Turun yliopiston arkeologit alkavat nyt selvittää tarkemmin löytöjen syvempää merkitystä.

Kotimaa