Göteborgissa havaittu jo kymmenen tuhkarokkotapausta – Lääkäri: Todennäköisesti tapauksia tulee lisää

Hoitohenkilökunta kyselee potilaiden oireista jo sairaalan sisäänkäynnillä, jotta tuhkarokkopotilaat eivät päätyisi odotushuoneeseen muita tartuttamaan.

Ulkomaat
Mikroskooppikuva tuhkarokko-viruksesta.
Mikroskooppikuva tuhkarokko-viruksesta.AOP

Göteborgin alueella jo kymmenen ihmistä on sairastunut tuhkarokkoon joulukuun aikana, kertovat ruotsalaismediat.

Länsi-Göötanmaan avustava tartuntatautilääkäri Peter Ulleryd sanoo Göteborgs-Postenille (siirryt toiseen palveluun), että sairastuneiden joukossa on sekä lapsia että aikuisia. Suurin osa tartunnan saaneista henkilöistä on ollut kontaktissa ensimmäiseen potilaaseen, joka diagnosoitiin 10. joulukuuta.

– On todennäköistä, että tapauksia tulee lisää. Tuhkarokko on niin tarttuva, että tartuntaan riittää, jos istuu samassa odotushuoneessa tai oleskelee samassa huoneessa, Ulleryd kuvailee lehdessä.

Göteborgissa on ryhdytty poikkeuksellisiin toimiin, jotta mahdolliset tuhkarokkopotilaat eivät tartuttaisi muita lastenpäivystyksessä.

Göteborgs-Postenin (siirryt toiseen palveluun) ja Expressenin (siirryt toiseen palveluun) mukaan sairaalan sisäänkäynnin ulkopuolella päivystää hoitohenkilökuntaa, ja tulijoilta kysytään heidän oireistaan ja rokotuksistaan ennen kuin heidät päästetään odotushuoneeseen.

– Esitämme nämä kysymykset estääksemme sen, että tuhkarokkoa tartuttava henkilö tulisi päivystykseen. Jos pieninkään epäilys herää, tarkastus tehdään yksityishuoneessa, Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan päivystävä johtaja Anne Olmarker sanoi Göteborgs-Postenille torstaina.

Tuhkarokko aiheuttaa korkean kuumeen, hengitystieoireita ja ihottumaa. Siihen voi liittyä jälkitautina esimerkiksi korvatulehdus, keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus. Lisäksi tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön vastustuskykyä muita sairauksia vastaan.