1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. susi

Susi kävi metsästyskoiran kimppuun Kuusamossa – poliisi käski lopettaa haavoittuneen pedon

Kuusamon riistanhoitoyhdistys paikansi ja kaatoi suden.

susi
Susi.
AOP

Poliisi määräsi haavoittuneen suden lopetettavaksi perjantaina Kuusamon Kivenlahdessa.

Poliisin mukaan välikohtaus sai alkunsa aamupäivälla, kun susi kävi metsällä metsästyskoiran kimppuun. Metsästäjä yritti huutamalla ja huomiota herättämällä lopettaa suden hyökkäyksen.

Susi jatkoi hyökkäystä koiran kimppuun. Samalla peto alkoi murisemaan metsästäjälle ja käyttäytymään uhkaavasti. Poliisin mukaan metsästäjä oli kokenut tilanteen uhkaavaksi ja ampui varoituslaukauksen suden viereen.

Laukaus saattoi osua suteen. Susi pakeni paikalta. Jäljistä päätellen eläin oli loukkaantunut.

Poliisin ja rajavartioston partio jäljitti sutta vaikeakulkuisessa maastosta. Eläimen jäljet johtivat Tolvantielle, josta Kuusamon riistanhoitoyhdistyksen virka-apuryhmä jatkoi loukkaantuneen suden etsintää.

Riistanhoitoyhdistyksen ryhmä paikansi suden ja kaatoi sen illalla kello 21 aikaan. Poliisi kertoo tehneensä lopettamispäätöksen, koska susi oli loukkaantunut.

Poliisi katsoi, että suden hengissä pitäminen olisi ollut julmuutta sitä kohtaan. Poliisi perusteli lopettamispäätöstä myös sillä, että loukkaantunut petoeläin voi aiheuttaa kohtaamistilanteesssa vaaran ihmisten hengelle ja terveydelle.

Harvinainen tapaus

Oulun johtokeskuksen komisario Jyrki Kivirinnan mukaan on harvinaista, että poliisi joutuu tekemään päätöksen suden lopettamisesta. Hänen mukaansa suden lopettaminen on ylipäänsä harvinaista.

– Näissä tapauksissa, joissa susista on haittaa, ne pyritään karkottamaan eikä lopettamaan, Kivirinta kertoo.

Kivirinta painottaa, että tässä tapauksessa susi lopetettiin, koska se oli loukkaantunut. Komisario sanoo muistavansa noin 30 vuoden uransa ajalta muutaman tapauksen, kun poliisi on joutunut päättämään suden lopettamisesta.

– Susi ei ole pohjoisessa ongelma kuten Varsinais-Suomessa.

Kivirinnan mukaan kuollut susi viedään elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkittavaksi. Evira julkaisee suurpetojen kuolinsyytutkimuksia (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi