Sähkökatkot jatkuvat neljättä päivää Itä-Suomessa – Noin 11 000 kotitaloutta sähköttä

Eniten sähkökatkoja oli aamulla Lieksassa, Ilomantsissa ja Hyrynsalmella.

sähkökatkot
Tykkylumen peittämiä kuusia, joista yksi on kaatunut sähkölinjalle.
Toni Pitkänen / Yle

Tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot (siirryt toiseen palveluun) jatkuvat Itä-Suomessa. Sähköttä on noin 11 000 kotitaloutta, joista suurin osa Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Sähkökatkoja on eniten Lieksassa, Suomussalmella, Ilomantsissa ja Hyrynsalmella.

Sähkökatkojen määrä on kasvanut päivän edetessä. Eniten sähköttömiä asiakkaita on PKS Sähkönsiirrolla ja Loiste Sähköverkolla. Eilen perjantaina Savon Voiman (siirryt toiseen palveluun) asiakkaiden sähkökatkot saatiin korjattua, mutta aamun lumisade on aiheuttanut katkoja uudelleen.

Sähkökatkot jatkuvat jo neljättä päivää. PKS Sähkönsiirron mukaan viimeisen vuorokauden aikana on saatu palautettua sähköt noin 10 000 asiakkaalle.

Yhtiö sanoo tiedotteessa, että pahimmilla alueilla asiakkaat ovat joutuneet odottelemaan sähköjen palautumista useamman päivän. PKS Sähkönsiirron mukaan vikoja korjataan lauantaina 150 työntekijän voimin.

– Runkolinjojen vauriot korjataan ensin ja heti sen jälkeen siirrytään pienjännitelinjojen kimppuun. Kaatuneet puut ovat paikoitellen aiheuttaneet pahoja vaurioita sähkönjakeluverkkoon ja niiden korjaaminen voi hidastaa sähköjen palautumista paikallisesti, selvitetään tiedotteessa päivän korjausurakkaa.

Loiste Sähköverkko -yhtiössä tilannetta pidetään huolestuttavana.

– Vikamäärät ovat lähteneet kasvuun aamun aikana. Märkä lumi tarttuu puihin ja tekee meille olosuhteet vaikeiksi sähköjakelulle, sanoo yhtiön verkostoautomaatiopäällikkö Vilho Hartikainen Ylelle.

Vesisade helpottanee tilannetta

Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne voi jatkua vuodenvaihteen yli. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan alueella on yön aikana satanut vettä, mikä voi omalta osaltaan helpottaa tilannetta.

PKS Sähkönsiirron mukaan vesisade onkin helpottanut lumitilannetta ja sähkönjakelua ainakin yhtiön toimialueen eteläisimmissä osissa, kuten Kesälahdella, Kiteella ja Tohmajärvellä. Osassa yhtiön toimialuetta tilanteen arvellaan pahenevan räntäsateen vuoksi.

Pelastuslaitoksen mukaan matkapuhelinverkoissa on edelleen häiriöitä Ilomantsin ja Lieksan välillä sekä Nurmeksen alueella. Häiriöiden määrä on kuitenkin laskenut selvästi, kertoo pelastuslaitos tiedotteessa.

Lue myös:

Pohjois-Karjalan sähkötilanne jatkuu vaikeana