1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalta: Puoliso tulee vaalin kylkiäisenä - mutta millainen?

Laki ei tunne presidentin puolisoa eikä protokollakaan pakota häntä mihinkään. Kysyimme kaikkien kahdeksan ehdokkaan puolisoilta, millaisena he tehtävän näkevät. Vain kaksi halusi vastata.

presidentinvaalit
Linnanjuhlat 2014
Ari Lahti / AOP

Olemme tottuneet näkemään presidentin rinnalla puolison valtiovierailuilla, valtiopäivien avajaisissa ja tietenkin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Se on puolison täysi oma valinta ja vapaaehtoista, sillä laki ei sano puolisosta mitään eikä protokollakaan vaadi osallistumaan mihinkään. Puoliso voisi elää täysin presidentin julkisuuden ulkopuolella, jos niin haluaisi.

Valtiosääntöä uudistettiin vuosituhannen vaihteessa, mutta valmisteluvaiheessa ei edes keskusteltu puolison aseman virallistamisesta tai puolison palkkiosta. Vain oikeus lesken eläkkeeseen on kirjattu, mikäli presidentti kuolee ennen puolisoaan.

Presidentin puoliso voi siten muovata roolinsa pitkälti omannäköisekseen. Asema asettaa kuitenkin omat kirjoittamattomat rajoituksensa: puolisoista kukaan ei ole tähän mennessä pystynyt jatkamaan omassa ammatissaan, ja kaikkien yksityisyyttä asema on kaventanut.

Siksi pyysin kaikkien kahdeksan ehdokkaan puolisoilta haastattelua, jonka kysymykset liittyivät tehtävään presidentin puolisona, asemaan liittyviin ajatuksiin, puolison työn painopisteisiin ja roolimalliin, jona haluaa tehtävässä toimia. Ajattelin, että näitä asioita on varmasti pohdittu kaikissa vakavasti presidentiksi tähtäävien ehdokkaiden perheissä.

Presidenttiehdokkaiden puolisot
Yle Uutisgrafiikka

Yllätyin, kun kahdeksasta vain kaksi suostui: Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores ja Laura Huhtasaaren Teemu Lämsä.

Kuusi ehdokasta puolisoineen kieltäytyi.

Esimerkiksi Vasemmistoliiton Merja Kyllösen kampanjasta vastattiin, että vaikka aviomies Mika Pihlajamaa tukee Merja Kyllösen ehdokkuutta ja kampanjaa, hän ei itse halua olla julkisuudessa esillä yhtään enempää kuin on välttämätöntä.

Ehdokkaista tuorein eli Paavo Väyrynen perusteli kieltäytymistä sillä, ettei hänestä tällainen kuulu suomalaiseen vaalijärjestelmään.

Sauli Niinistön kampanjatoimistolta tuli puolestaan viesti, että etusijalla ovat haastattelut juttuihin, joissa on vain Jenni Haukio eikä muiden ehdokkaiden puolisoja.

Ehkä pysäyttävin oli kuitenkin vastaus Nils Torvaldsin puolisolta. Hän suostui, mutta sittemmin perui osallistumisensa, koska oli jo marraskuussa saanut viha- ja lokapostia, mikä sattui ja loukkasi. Näin siis jo ennen kuin vaalitaistelu oli edes toden teolla päässyt vauhtiin.

Lue seuraavaksi