Yksin kiipeävät, sokeat ja jalka-amputoidut eivät saa enää nousta Mount Everestille

Uusilla säännöillä Nepal pyrkii vähentämään onnettomuuksia. Mount Everestin rinteillä on keväisin ja syksyisin tungosta.

Vuorikiipeilijöitä, taustalla Himalajan korkeimmat vuoret huhtikuussa 2017 Kuva: Balazs Mohai / EPA

Nepal on kiristänyt vuorikiipeilyn sääntelyä. Yksin kiipeäminen ei ole enää sallittua, Maheshwor Neupane Nepalin kulttuuri-, turismi- ja siviili-ilmailuministeriöstä sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Lisäksi Nepalin vuorille nouseminen on vastedes kokonaan kielletty sokeilta sekä henkilöiltä, joiden molemmat jalat on amputoitu.

Neupanen mukaan lakimuutoksen tarkoituksena on tehdä kiipeilystä turvallisempaa ja vähentää kuolemia vuorilla.

Jotkin huippukiipeilijät nauttivat yksin kiipeämisen tuomasta lisähaasteesta. Myös näkövammaisia ja amputoituja kiipeilijöitä on Himalajan rinteillä nähty: uusiseelantilaisesta Mark Inglisistä tuli vuonna 2006 ensimmäinen tupla-amputoitu vuorikiipeilijä, joka saavutti Mount Everestin huipun.

Amerikkalainen Erik Weihenmayer on puolestaan noussut kaikkien seitsemän mantereen korkeimmille huipuille sokeudestaan huolimatta.

Nepalissa sijaitsee yhteensä kahdeksan yli kahdeksan kilometrin korkeuteen nousevaa huippua – myös 8 848-metrinen Mount Everest, maailman korkein vuori.

Nepaliin saapuu tuhansia kiipeilyturisteja joka kevät ja syksy, jolloin sää on huipulle pyrkimisen kannalta sopiva. Viime vuonna Mount Everestin huipulle nousi yhteensä 450 ihmistä.