HS-gallup: Suomalaiset suhtautuvat toiveikkaasti tulevaan vuoteen

Suomalaiset ovat toiveikkaita niin talouden kasvun kuin myös oman elämänsä ja tulevaisuutensa suhteen.

kyselytutkimus
kahvila aleksanterinkadulla Helsingissä
AOP

Kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat tulevaan vuoteen jopa aiempaa myönteisemmin. Suomalaisista 45 prosenttia uskoo, että ensi vuosi on Suomen talouden kannalta kuluvaa vuotta parempi, ilmenee Helsingin Sanomien tekemästä gallupista (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan kolmen vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna yli miljoona suomalaista enemmän suhtautuu talouskehitykseen toiveikkaasti.

Sen sijaan joka kymmenes suomalainen vastaaja ennustaa käännettä huonompaan. Myös tämä luku on pienentynyt. Vuonna 2014 kolme kymmenestä ennakoi vuoden olevan talouden kannalta kuluvaa vuotta huonompi.

Keskimääräisesti eniten toiveikkaampia on akateemisesti koulutetuissa ja hyvätuloisissa sekä keskustan, kokoomuksen ja Sdp:n äänestäjissä. Pessimistisimpiä ovat perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajat.

Luottamusta myös omaan tulevaisuuteen

Suomalaiset ovat toiveikkaita niin talouden kasvun kuin myös oman elämänsä ja tulevaisuutensa suhteen. Yli puolet suomalaisista suhtautuu tulevaan melko optimistisesti ja yksi kymmenestä erittäin optimistisesti.

Suurituloiset ja ylemmät toimihenkilöt näkevät elämänsä ja tulevaisuutensa paremmassa valossa kuin muut. Pienituloiset, työntekijät ja opiskelijat ovat pessimistisempiä.

Puolueittain katsottuna keskustan ja kokoomuksen äänestäjät olivat kaikkein optimistisimpia, vasemmistoliiton kannattajat pessimistisimpiä.

Linkki Helsingin Sanomien juttuun: Iso käännös talous­toiveikkuudessa: Miltei puolet suomalaisista suhtautuu uuteen vuoteen optimistisesti – ”Tunnen, että minulla alkaa uusi elämä” (siirryt toiseen palveluun)