Tuhannet edelleen ilman sähköä maan itäosissa – eniten sähköttömiä talouksia on Kainuussa

Sähkökatkot ovat jatkuneet jo useita vuorokausia.

sähkökatkot
Lumikuorma taivuttaa puita linjojen päälle Vuokatissa, Sotkamossa uudenvuodenaattona
Lumikuorma taivuttaa puita linjojen päälle Vuokatissa, Sotkamossa uudenvuodenaattona.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Noin 2 700 asiakasta pääasiassa maan itäosissa on edelleen vailla sähköä tykkylumen katkottua voimajohtoja.

Suurin osa sähköttömistä talouksista on Kainuussa. Kainuun pelastuslaitos arvioi, että sähkökatkot saattavat kestää vielä noin kaksi vuorokautta.

Sen sijaan Pohjois-Karjalassa sähkökatkoista kärsiviä on selvästi vähemmän kuin vielä aamulla. PKS Sähkönsiirto arvioi, että lähes kaikki keskijänniteviat saadaan tämän päivän aikana korjattua.

Sähkökatkot ovat jatkuneet jo useita vuorokausia. Huono sää on vaikeuttanut korjaustöitä. Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne saattaa jatkua vuodenvaihteen yli.

Sähköyhtiöt ja pelastusviranomaiset kehottavat sähkökatkosalueiden asukkaita varaamaan riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin. Varautumisohjeita löytyy muun muassa Pohjois-Karjalan Sähkön verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Johdoille kallistuneita puita ei saa mennä itse poistamaan. Tilapäinen vedenjakelu on järjestetty ainakin Suomussalmen ja Hyrynsalmen paloasemilla.

Sähkönkäyttäjä on oikeutettu vakiokorvaukseen, kun sähkökatkos on yhtäjaksoisesti kestänyt yli 12 tuntia. Korvaus maksetaan jälkikäteen automaattisesti, eli sitä ei tarvitse erikseen hakea.