1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalinen media

Iran rajoittaa sosiaalisen median käyttöä – Tarkoituksena hillitä mielenosoituksia

Valtiontelevision mukaan Instagramin ja Telegramin käyttöä rajoitetaan "rauhan säilyttämiseksi".

Iranilaisopiskelija yrittää suojautua kyynelkaasulta mielenosoituksessa Teheranin yliopistolla lauantaina. Kuva: EPA / STR

Iranissa viranomaiset kertovat rajoittavansa tilapäisesti eräiden sosiaalisen median sovellusten käyttöä. Valtiontelevision mukaan pääsy kuvanjakopalvelu Instagramiin ja viestisovellus Telegramiin on estetty "rauhan säilyttämiseksi ja kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi".

Telegramin toimitusjohtaja Pavel Durov on vahvistanut, että tällä hetkellä valtaosa iranilaisista ei pysty käyttämään sovellusta.

Durovin mukaan valtio blokkasi Iranissa suositun Telegramin sen jälkeen, kun palvelu kieltäytyi sulkemasta eräitä viestikanavia. Hänen mukaansa niitä on käytetty rauhanomaiseen protestointiin.

Iranin viestintäministerin mukaan Telegramissa on muun muassa rohkaistu polttopullojen tekemiseen ja aseelliseen kapinointiin.

– Jos vastavallankumoukselliset haluavat hyödyntää tätä ilmapiiriä järjestääkseen mellakoita, luonnollisesti korkein turvallisuusneuvosto ryhtyy toimiin, ministeri Mohammad-Javad Azari Jahromi sanoi valtiontelevisiossa.

Iranilaiset ovat käyttäneet Telegramia mielenosoitusten suunnitteluun sekä niissä otettujen videoiden jakamiseen.

Iranin mielenosoitukset alkoivat torstaina maan toiseksi suurimmasta kaupungista Mashhadista ja yltyivät lauantai-iltana väkivaltaisiksi. Kaksi ihmistä kuoli lauantaina Dorudin kaupungissa. Viranomaiset kiistävät, että turvallisuusjoukot olisivat ampuneet heidät.

Lisää aiheesta:

Iran varoittaa panevansa mielenosoittajat maksamaan levottomuuksista