1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Iranin presidentti Rouhani: Ihmisillä on oikeus osoittaa mieltään

Rouhani kommentoi ensimmäisen kerran neljättä päivää jatkuvia mielenosoituksia.

Hassan Rouhani Kuva: Presidential Official Webside / EPA

Iranin presidentin Hasan Rouhanin mukaan ihmisillä on oikeus esittää kritiikkiä ja osoittaa mieltään, mutta sen ei pidä johtaa väkivaltaan tai omaisuuden tuhoamiseen.

– Ihmiset ovat täysin vapaita kritisoimaan hallitusta ja osoittamaan mieltään, mutta protestien pitäisi olla sellaisia, että ne parantaisivat maan tilannetta ja heidän omaa elämäänsä, Rouhani sanoi Iranin virallisen IRNA-uutistoimiston mukaan.

Rouhani kommentoi sunnuntai-iltana ensimmäistä kertaa Iranin mielenosoituksia, jotka alkoivat torstaina ja ovat jatkuneet tänään neljättä päivää. Mielenosoitukset alkoivat protesteina hinnankorotuksia ja heikkoa taloustilannetta vastaan, mutta pian ne kääntyivät hallinnon vastaisiksi.

– Ongelmien ratkaiseminen ei ole helppoa ja vaatii aikaa. Hallituksen ja kansalaisten pitäisi auttaa toisiaan selvittämään ongelmia, Rouhani sanoi.

Valtio on rajoittanut sunnuntaina sosiaalisten medioiden käyttöä hillitäkseen mielenosoituksia. Pääkaupunki Teheranin keskustassa marssi tänään noin 200 protestoijan joukko, kertoo uutistoimisto AFP.

Puolivirallisen ILNA-uutistoimiston mukaan lauantaina Teheranissa pidätettiin noin 200 mielenosoittajaa. Viranomaisten mukaan poliisi pidätti ihmisiä, jotka suunnittelivat mellakointia ja tuhotöitä.

Dorudin kaupungissa kuoli lauantaina kaksi mielenosoittajaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on osoittanut Twitterissä tukeaan mielenosoittajille. Rouhanilta hän sai kritiikkiä.

– Tämä mies, joka tänään haluaa ymmärtää kansaamme, on unohtanut, että muutama kuukausi sitten hän kutsui Iranin kansakuntaa terroristeiksi, Rouhani sanoi AFP:n mukaan.

– Tällä henkilöllä, jonka koko olemus on Iranin kansakuntaa vastaan, ei ole oikeutta tuntea sääliä iranilaisia kohtaan.