Ilotulitteista muutamia silmävammoja – Osa ei käyttänyt suojalaseja

Ouluun, Kuopion ja Turun yliopistollisissa sairaaloissa ei ollut yhtään silmävammatapausta yön ja aamun aikana. Tilannetta pidetään harvinaisena.

ilotulitukset
raketti lähdössä taivaalle
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Kuusi ihmistä on saanut uudenvuodenyönä silmävammoja ilotulitteista.

Uudenvuodenyönä neljä ihmistä sai silmävammoja ilotulitteista, kerrotaan Helsingin yliopistollisesta sairaalasta (Hyks).

HYKSin mukaan kolme vammautuneista on 12-17-vuotiaita poikia. Heistä kaksi seurasi ilotulitusta ilman suojalaseja.

– Toinen heistä sai ilotulitteen kipinän silmäänsä noin viiden metrin päästä, mistä aiheutui silmän ja silmäluomien lievä palo - ja pintavamma, kertoo HYKSin silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä tiedotteessa.

Toinen sai väärään suuntaan lähteneen ilotulitteen silmäkulmaansa. Osumasta tuli ruhjevamma silmään, joka vaati leikkauksen, kerrotaan tiedotteessa.

Kolmas lapsista oli saanut pintavammoja tilanteessa, jossa oli itse sytyttänyt ilotulitteen. Hän käytti suojalaseja. Myös yli 60-vuotias nainen sai vamman silmäänsä seurattuaan ilotulitusta ilman suojalaseja.

Tampereella on hoidettu kahta ilotulitteista silmänvamman saanutta. Heidän vammansa eivät olleet vakavia.

Oulussa ja Turussa ei yhtään silmävammapotilasta

Kuopion, Oulun ja Turun yliopistollisiin keskussairaaloihin ei ole hakeutunut puoleenpäivään mennessä yhtään silmävammoja ilotulitteista saanutta.

Oulun ja Turun yliopistollisista sairaaloissa tilannetta pidettiiin harvinaisena.

– Mutta hyvä näin. Vakavimmat tapaukset tulevat yleensä heti yöllä. Aamun aikana voi ilmoittautua vielä potilaita tai heitä voidaan lähettää maakunnista meille, sanoi sairaanhoitaja Hannele Hirsimäki maanantaiaamuna Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Vuosi sitten silmävammoja oli vain muutamia. Sitä edellisenä vuonna sairaalahoitoa vaatineita silmävammoja oli 29. Poliisin mukaan uudenvuoden juhlinta on muistuttanut vilkasta viikonloppua.