1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. PyeongChang 2018

Kim Jong-un raottaa Pohjois-Korean olympiajoukkueelle ovea Pyeongchangiin

Olympiakisoja isännöivä Etelä-Korea ja kisojen järjestelykomitea pitävät esitystä tervetulleena.

PyeongChang 2018
Vuoden 2018 talviolympialaisten mitaliseremonioita esiteltiin Pyeongchangissa 27. joulukuuta 2017. Mitalikorokkeelta poistetaan peitettä.
Vuoden 2018 talviolympialaisten mitaliseremonioita esiteltiin Pyeongchangissa 27. joulukuuta 2017.Kim Hee-chul / EPA

Etelä-Koreassa helmikuussa järjestettävissä talviolympialaisissa saatetaan sittenkin nähdä myös Pohjois-Korean edustajia. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi uudenvuodenpuheessaan harkitsevansa delegaation lähettämistä Pyeongchangiin.

– Pohjois-Korea voisi osallistumalla osoittaa kansallista ylpeyttään. Toivomme, että kisoista tulee menestys. Koreoiden viranomaiset voisivat keskustella asiasta pian, Kim sanoi.

Etelä-Korean presidentinkansliassa ollaan suostuvaisia keskustelemaan asiasta. Presidentin tiedottajan mukaan Etelä-Korea on "aina halukas keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa, jos se parantaa Koreoiden välistä suhdetta ja vie kohti rauhaa Korean niemimaalla".

Kisajärjestelyistä vastaavan komitean POCOG:in mukaan pohjoiskorealaiset ovat tervetulleita kisoihin. Komitea aikoo neuvotella asiasta Etelä-Korean hallituksen ja Kansainvälisen olympiakomitean kanssa. POCOG:in johtaja Lee Hee-beom sanoi myös, että järjestelyissä on varauduttu myös pohjoiskorealaisten urheilijoiden tarpeisiin.

Luistelijoita ja jopa jääkiekkojoukkue?

Pohjoiskorealainen taitoluistelupari on hyväksytty kisoihin, mutta Pohjois-Korean olympiakomitea ei ilmoittanut heitä kisoihin määräaikaan mennessä. Lee Hee-beomin mukaan Pohjois-Korea saattaisi lähettää kisoihin taitoluistelijoiden lisäksi pikaluistelijoita, hiihtäjiä ja naisten jääkiekkojoukkueen.

Pohjois-Korea on osallistunut useimpiin talviolympialaisiin, mutta mitalitili on jäänyt vielä ohueksi. Maalla on yksi hopea- ja yksi pronssimitali, molemmat pikaluistelusta.

Pohjois-Korean ohjuskokeet ja uhkailut ovat herättäneet huolta kisojen turvallisuudesta. Olympialaisten kisapaikat ovat alle 100 kilometrin päässä Koreoiden rajasta. Etelä-Korea ja POCOG ovat nimenneet olympialaiset "rauhan kisoiksi" ja toivoneet aiemminkin Pohjois-Korean osallistuvan niihin.

Lue lisää:

Pohjois-Korean johtaja uhittelee Yhdysvalloille

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi