Marihuanamyymälät avasivat ovensa Kaliforniassa – Kannabiksen ostaminen viihdekäyttöön muuttui lailliseksi

Kalifornia odottaa marihuanan myynnistä huomattavia verotuloja. Yli viidesosa amerikkalaisista asuu osavaltioissa, joissa kannabista voi ostaa laillisesti viihdekäyttöön.

kannabis
Mies katselee tuotteita vitriinissä, naismyyjä esittelee
Myyjä esitteli kannabislaatuja Oaklandissa Kaliforniassa.EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Marihuanan ostaminen viihdekäyttöön on laillistettu Kaliforniassa tänään uudenvuodenpäivänä. Ensimmäiset lisensoidut kannabismyymälät eri puolilla osavaltiota ovat avanneet ovensa ostajille.

Oaklandissa ja Berkeleyssä kauppojen ulkopuolelle kerääntyi varhain aamulla iso joukko ihmisiä odottamaan myynnin aloittamista, kertoo uutistoimisto AP.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain mukaan yli 21-vuotiaat voivat ostaa kerralla enintään 28 grammaa raakakannabista tai siihen verrattavan määrän muita kannabistuotteita. Kotona saa kasvattaa enintään kuusi kannabiskasvia. Käyttö julkisilla paikoilla on kuitenkin kiellettyä.

Lääkekannabiksen hankkiminen on ollut jo tähän mennessä sallittua lääkärin määräyksellä ja erityisellä potilaskortilla. Kalifornia laillisti lääkekannabiksen ensimmäisenä Yhdysvaltain osavaltiona jo vuonna 1996.

Kaupungit voivat kieltää marihuanan myymisen

39,5 miljoonan asukkaan Kaliforniasta tulee nyt maailman suurin säännelty marihuanan markkina-alue. Osavaltio odottaa kannabiksen kaupasta huomattavia verotuloja.

Ihan joka kulmalle marihuanamyymälöitä ei ole luvassa. Kauppaa säännellään tarkoin, ja paikallisviranomaiset voivat halutessaan kieltää viihdekäyttöön tarkoitettua marihuanaa myyvien liikkeiden perustamisen alueelleen. Lisäksi monet kaupungit eivät ole vielä aloittaneet lisenssien myöntämistä.

AP:n mukaan uudenvuodenpäivänä marihuanaa myy noin 90 lisenssin saanutta liikettä.

Esimerkiksi Kalifornian poliisipäällikköjen yhdistys vastusti kannabiksen viihdekäytön laillistamista. Se pelkää lakimuutoksen johtavan siihen, että entistä useampi ajaa autoa marihuanan vaikutuksen alaisena ja nuoret käyttävät huumetta entistä enemmän. Säännellyn kaupan valvominen vie myös rahaa.

Coloradon, Washingtonin, Oregonin, Alaskan ja Nevadan osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen myymisen viihdekäyttöön jo aiemmin. Kun Kalifornia on nyt liittynyt joukkoon, yli viidesosa amerikkalaisista asuu osavaltioissa, joissa voi laillisesti ostaa kannabista viihdekäyttöä varten.

Lähteet: AP, Reuters