1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. PyeongChang 2018

Etelä-Korea tarjoaa Pohjois-Korealle olympianeuvotteluja

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi uudenvuodenpuheessaan, että maa saattaa lähettää joukkueen Pyeongchangin olympialaisiin etelänaapuriin.

PyeongChang 2018
Ihmisiä katsomassa televisiosta uutislähetystä Etelä-Koreassa. Televisiokuvassa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.
Eteläkorealainen televisiokanava uutisoi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin puheen 1. tammikuuta 2018.Jeon Heon-kyun / EPA

Etelä-Korea esitti tiistaina Pohjois-Korealle korkean tason keskusteluja yhteistyöstä helmikuun talviolympialaisiin liittyen. Etelä-Korean yhdistymisministerin Cho Myoung-gunin mukaan Koreoiden edustajat voisivat tavata tammikuun 9. päivänä Panmunjomin rajakylässä.

Cho sanoi, että ensisijaisesti tapaamisessa puhuttaisiin Pyeongchangin olympialaisista, mutta pyrittäisiin myös parantamaan maiden suhteita. Etelä-Korea ja kisajärjestelyistä vastaava komitea ovat aiemminkin toivoneet Pohjois-Korean osallistuvan olympialaisiin.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti uudenvuodenpuheessaan, että Pohjois-Korea saattaa sittenkin lähettää edustajia etelänaapurin järjestämiin kisoihin. Kim sanoi myös haluavansa lieventää sotilaallisia jännitteitä Koreoiden välillä.

Yhdysvalloille Kim sanoi, että Pohjois-Korean ydinaseet ovat nyt "todellisuutta, eivät uhkaus". Pohjois-Korean ohjuskokeet ja uhkailut ovat herättäneet huolta Pyeongchangin kisojen turvallisuudesta.

Lue lisää:

Kim Jong-un raottaa Pohjois-Korean olympiajoukkueelle ovea Pyeongchangiin

Aiheesta muualla:

North Korea: South proposes Olympics delegation talks (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi