1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Länsimetro

Nyt se tapahtuu, 200 000 bussilla matkustavan elämä mullistuu – Näin varaudut länsimetron liityntäliikenteeseen

HSL järjestää opastusta liikenteen solmukohdissa länsimetron liityntäliikenteen käynnistyessä keskiviikkona sekä koulujen alkaessa ensi viikolla.

Länsimetrosta tulee Helsingin länsipuolisen joukkoliikenteen valtasuoni, kun metron liityntäliikenne aloitetaan keskiviikkona. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Noin 200 000 joukkoliikenteen matkustajan elämä muuttuu huomenna keskiviikkona kertarysäyksellä. Helsingin Seudun Liikenne HSL siirtyy länsimetron liityntäliikenteeseen, mikä on suurin pääkaupunkiseudun bussilinjastomuutos sitten kantametron avaamisen.

1. Metro on valtasuoni, johon bussit syöttävät liikennettä

Keskiviikosta lähtien ei kannata huhuilla Kampin bussiterminaalissa Lauttasaaren, Espoon ja Kirkkonummen suuntaan lähtevien bussien perään. Tästä lähtien metro on Helsingin keskustasta länteen kulkevan joukkoliikenteen valtasuoni. Bussit lähtevät muutamalta metroliikenteen solmukohta-asemalta: Lauttasaaren keskustasta, Tapiolasta, Niittykummusta ja Matinkylästä.

Espoon bussiliikenteen reittikartta menee keskiviikkona tyystin uusiksi. Kuva: Mikko Koski / Yle

Vastaavasti Kirkkonummen ja Etelä-Espoon suunnalta sekä useimmat Lauttasaaren perukoilta tulevat bussilinjat jäävät näihin liikenteen solmukohtiin, joista matkustajat vaihtavat metroon matkatakseen eteenpäin Helsinkiin.

2. Varaa matkaan aluksi ylimääräistä aikaa

HSL:stä muistutetaan, että keskiviikkona käyttöön otettavat reitit ovat uusia paitsi matkustajille myös kuljettajille. Näin ollen matkantekoon kannattaa varata hieman tavanomaista enemmän aikaa.

HSL kehottaa matkustajia myös tutustumaan reittiin etukäteen esimerkiksi verkon tai kännykän Reittioppaan avulla.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Etukäteisarvioissa suurimpana riskitekijänä liikenteen sujuvuudelle pidetään Matinkylän ja Tapiolan terminaalien toimivuutta. Toisaalta ruuhkaliikenne ei ole vielä täysissä voimissaan tällä viikolla, koska monilla työmatkalaisilla ja opiskelijoilla joululomat jatkuvat vielä tämän viikon.

3. Kävelymatkat toistaiseksi pitempiä Tapiolassa

Tapiolan uusi bussiterminaali valmistuu alkuvuodesta 2019. Siihen asti Tapiolassa liityntä- ja metroliikenteen vaihtoajat ovat pidempiä, koska väliaikaisjärjestelyissä kävelymatkat metron ja bussien välillä ovat tavanomaista pidempiä.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Kaikkein suurin vaihtopaikka on Matinkylän bussiterminaali, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kauppakeskus Ison Omenan ja metroaseman kanssa. Siellä terminaalin rakennustyöt on saatu päätökseen.

4. Muutoksia muillekin kuin tähän asti Kamppiin matkustaneille

Muutoksia on tiedossa muillekin kuin niille matkustajille, joiden bussilinjat ovat tähän asti päättyneet Kamppiin.

Lauttasaaressa kaikki bussilinjat kulkevat joko Lauttasaaren metroasemalle tai sen kautta. Saarelta säilyy kuitenkin myös vaihdoton bussiyhteys Ruoholahteen ja Erottajalle. Bussilinjat uudistuvat myös Helsingin Lehtisaaressa ja Kuusisaaressa.

Keskiviikkona kuvassa näkyvät vanhat bussilinjat menevät uusiksi Helsingin länsipuolella. Kuva: Mikko Koski / Yle

Espoon sisäisiin yhteyksiin tulee myös muutoksia, ja erityisesti metron ja rantaradan välisten poikittaisyhteyksien pitäisi parantua nykyisestä. Uudistus vaikuttaa myös osaan Kauniaisissa palvelevista bussilinjoista.

5. Kysy neuvoa HSL:n oppailta, jos et tiedä, miten toimia

Uuden bussilinjaston aloittaessa kahtena ensimmäisenä päivänä HSL on järjestänyt liikenteen solmukohtiin oppaita, jotka vastaavat matkustajien kysymyksiin uusista linjoista ja vaihdoista. Oppaita on paikalla myös, kun koulut avaavat ovensa 8. ja 9. tammikuuta.

Oppaat on sijoitettu niille asemille, joille liityntäliikenteen syöttöliikennettä metroon saapuu, eli Matinkylään, Niittykumpuun, Tapiolaan ja Lauttasaaren metroasemille sekä Kampin bussiterminaaliin, joka ennen oli Espoon-suunnan bussien lähtö- ja päätepiste. Oppaat ovat paikalla kello 6.30–18.30.

Aiheesta lisää täällä:

Näin länsimetro mullistaa bussiliikenteen vuodenvaihteessa

Länsimetro hankaloittaa monien espoolaisten työmatkaliikennettä