Video poliisin pahoinpitelystä kuohuttaa Ranskassa

Pariisissa pahoinpideltiin uudenvuoden aikana kolme työtehtävissä ollutta poliisia.

väkivalta
Poliisiauto
Frederic Schreiber / EPA-EFE

Ranskassa on noussut kohu sosiaalisessa mediassa levinneestä videosta, jossa nuorisojoukko pahoinpitelee poliisia uudenvuodenyönä Pariisin esikaupunkialueella Champigny-sur-Marnessa. Myös naisen työpari pahoinpideltiin juhlapaikalla, jonne heidät oli hälytetty.

Maanantaina pahoinpideltiin kolmas poliisi, kun hän yritti tutkia skootterivarkautta toisaalla pariisissa, Aulnay-sous-Bois'n esikaupungissa.

Presidentti Emmanuel Macron on tuominnut pahoinpitelyt raukkamaisina ja rikollisina lynkkauksina. Hän vakuuttaa Twitterissä, että syylliset löydetään ja heitä rangaistaan.

Myös sisäministeri Gérard Collomb tuomitsee teot ja lupaa henkilökohtaisesti varmistaa, että syylliset tuomitaan.

Poliisit pahoinpideltiin Champigny-sur-Marnessa, kun he yrittivät hajottaaa 300–400-päisen väkijoukon, jota syytettiin häiriön aiheuttamisesta uudenvuodenjuhlien pitopaikan ulkopuolella.

Poliisit ampuivat kyynelkaasua, kun heitä kohti hyökättiin, kertoo paikallinen turvallisuusviranomainen. Hyökkääjät hakkasivat ja potkivat poliiseja.

Sosiaalisessa mediassa julkaistussa videossa näkyy miten väkijoukko potkii maassa makaavaa naispuolista poliisia. He myös kääntävät auton nurin. Poliisin miespuolista paria videolla ei näy, mutta myös tämä pahoinpideltiin, tiedotusvälineet kertovat.

Kaksi ihmistä on pidätetty epäiltynä vandalismista, mutta poliisien pahoinpitelystä ei ole toistaiseksi pidätetty ketään.

Autoja poltettiin, satoja ihmisiä pidätettiin

Eri puolilla Ranskaa poltettiin uudenvuodenjuhlinnan yhteydessä yli tuhat autoa, sisäministeriö kertoo..

Autojen polttamisesta on tullut nuorison yleinen tapa köyhissä ja ongelmaisissa lähiöissä. Vuosi sittenkin poltettiin yli 900 autoa.

510 ihmistä pidätettiin, kun vuotta aiemmin pidätettyjä oli 456.

Collomb korostaa, että elinoloja täytyy kohentaa köyhillä, gettoutuneilla asuinalueilla.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset