Vaasan hätäkeskuksen henkilöstö uupui – "Ei ollut riittävästi käsiä vastaamaan puheluihin"

Kaikista Suomen hätäkeskuksista Vaasassa on eniten sairauspoissaoloja. Tämä on johtanut ylityötuntien rajuun kasvuun muutaman viime vuoden aikana.

hätäkeskukset
Vaasan hätäkeskuksen tilat
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan hätäkeskuksen ongelmien taustalla on vuoden 2014 hätäkeskusuudistus, jolloin Keski-Suomen hätäkeskus yhdistettiin Pohjanmaan hätäkeskukseen. Vaasassa on tämän jälkeen epäonnistuttu päivystäjien rekrytoinneissa.

– Yhdistymisen jälkeen Keski-Suomesta Vaasaan siirtyi kuusi henkilöä ja se ei riittänyt kattamaan meidän tarpeita, sanoo Hätäkeskusammattilaisten liiton HAL:in Vaasan luottamusmies Minna Andrejeff.

Hätäkeskusammattilaisten liiton Vaasan luottamusmies Minna Andrejeff.
Hätäkeskusammattilaisten liiton Vaasan luottamusmies Minna Andrejeff.Tuomo Rintamaa / Yle

Rekrytointingelmien takia ilmoitusten määrä Vaasassa päivystäjää kohden on noussut, vastausajat pidentyneet ja henkilöstön työtyytyväisyys on laskenut.

Ylityöt moninkertaistuivat

Ennen hätäkeskuslaitosuudistusta Pohjanmaan hätäkeskuksessa tehtiin vähiten ylitöitä maan kaikista hätäkeskuksista. Viime vuonna Vaasan 66-henkinen päivystäjäjoukko teki 1369 tuntia ylitöitä, kun esimerkiksi Porissa 65 päivystäjää teki ylitöitä 252 tuntia.

– Emme alkuvuodesta päässeet hätäkeskuslaitoksen asettamiin tavoitteisiin, joka tarkoittaa sitä, että ei ollut riittävästi käsiä vastaamaan puheluihin. Jos ylitöitä tehdään pitempään, niin kyllä siinä väsyy. Tämä on ollut huono yhtälö, sanoo Vaasan hätäkeskuksen apulaispäällikkö Kai Paldanius.

Vaasan hätäkeskuksen apulaispäällikkö Kai Paldanius.
Vaasan hätäkeskuksen apulaispäällikkö Kai Paldanius.Tuomo Rintamaa / Yle

Moni muualta tullut ammattilainen on siirtynyt lähemmäksi kotipaikkakuntaansa heti sieltäpäin viran saatuaan.

Kaksikielisisten hätäkeskuspäivystäjien pulaa pyritään helpottamaan ensi syksynä poikkeuksellisesti Vaasassa alkavalla puolitoistavuotisella hätäkeskuspäivystäjän kurssilla.

– Haluaisimme kurssille suomenkielisistä jotka puhuvat ruotsia ja päinvastoin, Paldanius sanoo.

– Tilanne oli huolestuttava, mutta nyt ollaan menossa parempaan suuntaan. Valoa on näkyvissä, Andrejeff uskoo.