Hyppää sisältöön

Suomalaiset elävät yhä hanakammin velaksi – Kulutusluottojen määrä reippaassa kasvussa

Kulutusluottojen kasvuvauhti on Suomen Pankin mukaan kiihtynyt selvästi viime vuoteen verrattuna.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kotitalouksien ottamien kulutusluottojen määrä on yhä kiihtyvässä kasvussa.

Suomen Pankin mukaan Suomessa toimivien luottolaitosten kotitalouksille myöntämien kulutusluottojen vuosivauhti oli viime vuoden marraskuussa 5,7 prosenttia. Kasvuvauhti on selvästi kiihtynyt vuodentakaisesta, jolloin se oli 4,2 prosenttia.

Nopeimmin kasvoi vakuudettomien kulutusluottojen kanta, 10,9 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Myös vakuudellisten kulutusluottojen kannan kasvu on kiihtynyt vuoden aikana ja oli 4,7 prosenttia marraskuussa. Sen sijaan tili- ja korttiluottojen kasvuvauhti oli maltillisempaa, noin kaksi prosenttia marraskuussa.

Luottolaitosten kotitalouksille myöntämien kulutusluottojen kanta oli 15,2 miljardia euroa marraskuussa 2017. Kannasta vakuudettomien kulutusluottojen osuus oli 4,6 mrd. euroa, vakaudellisten 5,9 mrd. euroa ja tili- ja korttiluottojen osuus 4,7 mrd. euroa.

Suomessa toimivien luottolaitosten kulutusluottokanta kattaa suomalaisten kotitalouksien kulutusluotoista noin 80 prosenttia. Pieni osa kulutusluotoista otetaan toisilta kotitalouksilta vertaislainauksena.

Lisäksi kulutusluottoja myyvät muut rahoituslaitokset ja ulkomaiset rajan yli lainaavat luottolaitokset, joidet luottomäärät ovat myös kasvaneet reippaasti. Kotitalouksien yhteenlaskettu kulutusluottokanta on arviolta jo lähes 19 mrd. euroa.

Asuntolainoja kotitaloudet nostivat viime vuoden marraskuussa noin 1,6 miljardilla eurolla. Asuntolainojen nosto on pysyi tasaisena koko loppuvuoden, sillä myös lokakuussa lainoja nostettiin 1,5 miljardin euron edestä.

Kaiken kaikkiaan asuntolainojen nostaminen on kasvussa. Tammi-marraskuussa nostettujen lainojen määrä nousi edellisestä vuodesta 2,6 prosenttia. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,97 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,95 prosenttia.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marrakuun lopussa 2017 96,0 mrd. euroa.

.
.