Hyppää sisältöön

"Enemmän oli katselua" – Vahvemmat juomat kiinnostivat mutta esimerkiksi Simossa ei myyty yhtään nelosolutta tai lonkeroa

Meri-Lapissa ruokakauppiaat eivät usko nelosoluen isoon myyntiosuuteen. Limuviinoilta kauppiaat odottavat enemmän.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nelosoluen ja limuviinojen myynnin vapauttaminen ei tuonut ryntäystä ruokakauppoihin Meri-Lapissa. Myös muualla maassa vahvempien alkoholijuomien myynti on lähtenyt käyntiin rauhallisissa merkeissä (siirryt toiseen palveluun).

Nelosoluelta kauppiaat eivät odota paljoa, mutta erityisesti lonkeron myynnin vapauttaminen herättää ruokakaupoissa odotuksia.

– Ei ollut väenpaljoutta. Muutama lonkero meni kaupaksi maanantaina. Uskon, että kolmosoluen menekki säilyy, koska se on halvempaa. Myös lonkeron myynti voi kasvaa, arvelee Rajalla-kauppakeskuksen K-Citymarketin kauppias Marko Nurkkala.

Samoilla linjoilla ollaan Meri-Lapin muissakin kaupoissa.

– Enemmän oli katselua. Kaupaksi meni muutama eli ei ollut ryntäystä. Tulevaisuudessa uskon, että joku ottaa aidon lonkeron, mutta en usko kokonaismyynnin kasvavan, arvelee Keminmaassa yhtä ja Kemissä kahta K-Marketia pitävä Jaana Lehto.

Valtakunnan rajalla pidetään mahdollisena, että ruotsalaiset ostavat Suomen puolen ruokakaupoista myös lonkeroa. Haaparannalla sitä ei ole myytävänä. Vielä ruotsalaisista ei ole kuitenkaan tehty havaintoa ainakaan Torniossa.

Muutos isompi maaseudulla

Kaupungeissa muutos on pienempi kuin maaseudulla. Kaupungeista löytyy Alko, joka on usein jopa ruokakaupan kanssa saman katon alla. Saatavuus paraneekin isommin juuri niillä paikkakunnilla, joilla ei ole Alkoa, kuten Meri-Lapissa Simossa ja Tervolassa.

Simon K-Marketissa oli kuitenkin vuoden ensimmäisenä päivänä aika hiljaista aikaisempaa vahvempien juomien suhteen.

– Kaupaksi ei mennyt ensimmäistäkään nelosolutta tai lonkeroa. Mutta kyselijöitä ja katselijoita oli tosi paljon, kertoo kauppias Janne Vuollo.

Maalla kuitenkin odotetaan enemmän

Maaseudulla odotukset tulevaisuuden suhteen ovat silti isommat kaupunkeihin verrattuna. Vuollo arvelee, että vajaan 30 kilometrin matka lähimpään Alkoon Kemiin saattaa kuitenkin lisätä erityisesti lonkeroiden myyntiä Simossa.

– Minullakin odotuksen ovat enemmän lonkeron ja limuviinojen puolella, etupäässä lonkeron. Keskikalja menee kuitenkin tulevaisuudessakin paremmin kuin nelosolut, Vuollo sanoo.

Erityisesti Vuollo odottaa kesää.

– Uskon, että homma vilkastuu kesällä kovastikin, kun kesäasukkaat tulevat, Vuollo sanoo.

Vaihtuuko siideri limuviinaan?

Tervolassakaan ei nelosoluelta paljoa odoteta. Katseet kohdistetaan erityisesti limuviinoihin.

– Ensimmäisenä päivänä lonkerot menivät melko hyvin. Nelosoluita meni vain yksittäisiä tölkkejä. Harmi, että myöhästyimme limuviinojen tilauksesta kaksi tuntia. Uskon, että niille tulee olemaan enemmän kysyntää. Arvelen, että erityisesti siidereitä ostavat nuoret naiset voivat vaihtaa limuviinoihin, kertoo Tervolan K-marketin kauppias Pia Palokangas.

– Ei ollut paniikkia. Jokunen pakkaus meni. Lähiviikot näyttävät, mihin suuntaan mennään, sanoo Tervolan Salen myymäläpäällikkö Kari Rautio.

Tervolasta on matkaa reilut 30 kilometriä lähimpään Alkoon Keminmaahan.

Juttuun tarkennettu 31.1.2018 kello 12:37, että lonkeroa ei myydä Haaparannalla.

.
.