Mitä suvussasi muistellaan vuoden 1918 sisällissodasta? Kerro meille tarinasi

Moni meistä kantaa mukanaan tarinaa, jota on kerrottu sukupolvesta toiseen tai josta puhutaan paikkakunnalla yhä. Yle kerää muisteluita kevään aikana julkaistavia juttuja varten.

Suomen sisällissota
Vasemmalla nuoria punakaartilaisia Tampereella, oikealla valkokaartilaisia Melinin komppaniasta.
Vasemmalla nuoria punakaartilaisia Tampereella, oikealla valkokaartilaisia Melinin komppaniasta. Tamperelaiset joutuivat taistelujen keskelle huhtikuussa 1918. Klikkaa kuvaa ja kuuntele, kuinka Lauri Viidan sisko Liisi muisteli vuonna 1986 hetkiä Tampereen taistelun aikana. Viidat olivat ensin turvassa Finlaysonin kirkossa, mutta siirtyivät lopulta Aleksanterin kirkkoon. Kuvat: Vapriikin kuva-arkisto, audio: Ylen radioarkisto.

Suomessa on vain harvoja seutuja, joissa vuoden 1918 levottomuudet eivät olisi vaikuttaneet elämänmenoon. Sisällissota kosketti erityisesti eteläistä Suomea, mutta väkivaltaa, yhteenottoja ja pelkoa oli muuallakin.

Moni meistä kantaa mukanaan jonkinlaista tarinaa, jota on kerrottu sukupolvesta toiseen tai josta puhutaan paikkakunnalla yhä. Se, millaisia tarinoita meille on kerrottu, vaikuttaa siihen, mitä me ajattelemme vuoden 1918 tapahtumista.

Mikä tarina on se, joka sinulle tulee mieleen kun puhutaan sisällissodasta? Kenestä teidän perheessänne aina kerrottiin? Onko ilmennyt asioita, joista aiemmin on vaiettu?

Millainen kertomus toisen puolen hirmutöistä tai oman puolen sankareista on jäänyt mieleen? Kenen selviytymis- tai kärsimystarina on sinulle olennainen osa vuotta 1918?

Sisällissodan alkamisesta tulee tammikuun lopulla kuluneeksi sata vuotta. Yle kerää tarinoita kevään aikana julkaistavia juttuja varten. Voit kertoa omasi lomakkeen kautta nimimerkillä. Yhteystiedot jäävät vain toimituksen käyttöön. Otamme yhteyttä osaan muistelijoista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös: Sisällissota vuonna 1918 kesti neljä kuukautta – taistelu sodan nimestä sata vuotta