Tältä näyttää puolimiljoonaa euroa maksanut Eksoten rantasauna – joka huoneesta näkyy Saimaa

Paljon kuohuntaa herättänyt sauna on nyt valmis Lappeenrannassa. Sosiaali- ja terveyspiirin henkilökunnan sauna nousi Kahilanniemeen Saimaan rantaan.

saunat
Eksoten saunasta portaat vie pitkälle laiturille
Portaat vievät saunojan pitkän laiturin päässä siintävään avantoon.Yle/Elli Sormunen

Uusi rantasauna piiloutuu maastoon Saimaan rannassa Lappeenrannassa. Tummaksi maalatut seinät nousevat kuin salaa louhitusta maastosta Kahilanniemessä.

– Tässä on ollut louhintaa hirveän paljon ja osittain korkea hinta selittyy sillä. Louhinta oli suurin ja työläin homma koko projektissa, kertoo rakennusvalvonnasta vastannut rakennusinsinööri Ville Pitkänen.

Sauna on tarkoitettu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin henkilökunnan käyttöön. Kahdesti viikossa on henkilökunnan yhteiset saunavuorot. Lisäksi saunaa saavat käyttää tietyt potilasryhmät.

– Muun muassa psykiatrisen osaston potilaat voivat tulla tänne saunomaan ja virkistäytymään, sanoo rakennusinsinööri Ville Pitkänen Eksotelta.

Kahilanniemessä Lappeenrannassa sijaitseva Eksoten rantasauna
Tumma rantasauna rakennettiin Kahilanniemen rantaan vajaassa puolessa vuodessa.Yle/Elli Sormunen

Erityistä saunarakennuksessa on se, että kaikista huoneista näkyy Saimaa. Tiloja koristavat lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Jopa suihkuun on rakennettu lattiasta kattoon yltävä ikkuna, josta näkymät ovat suoraan Saimaalle ja vastarannalla olevalle yleiselle uimarannalle Myllysaareen.

Rantasaunan pukuhuoneessakin on iso ikkuna Saimaalle
Pukuhuoneestakin voi ihailla Saimaata.Yle/Elli Sormunen

Hintaa saunalle tuli noin 480 000 euroa. Suuri hinta selittyy sillä, että kunnallistekniikka vedettiin saunalle ja lisäksi kalliota piti louhia kahden metrin syvyyteen. Kallion kuoppaan nousi uusi rantasauna. Aikaisemmin paikalla oli Eksoten 60 vuotta vanha rantasauna.

Rantasaunan suihkutila pitää sisällään kaksi suihkua ja ison ikkunan Saimaalle
Suihkuhuoneessa on kaksi suihkua ja iso ikkuna Saimaalle.
Rantasaunan terassilta näkyy Myllysaareen
Rantasaunan terassilta on näkymä Myllysaareen.

Saunarakennus pitää sisällään pienet kokoustilat, saunan pukuhuoneineen ja ison terassin. Kokoustilan varsinaiset kalusteet tulevat helmikuussa tiloihin. Nyt tiloissa on kokouskäytössä terassikalusteet.

Kokous- ja oleskelutilassa on pieni keittiö. Eksoten henkilökunta pitää jatkossa tiloissa muun muassa tyky-päiviä.

Rantasauna Eksote kokoushuone
Kokoustiloja koristaa vielä terassikalusteet. Helmikuussa tilohin saapuu niihin kuuluva kalustus.Yle/Elli Sormunen

Eksoten vanha sauna oli jo 60 vuotta vanha. Uuden saunan rakentamista perusteltiin sillä, että saadaan sauna, joka on ympärivuotisessa käytössä. Vanha sauna palveli löylyttelijöitä vain kesäaikaan.

– Vanha rantasauna oli hirsirakenteinen. Tämä uusi eroaa siinä, että tämä on tämmöinen omakotitalotyyppinen ratkaisu, kertoo rakennuksen valvonnasta vastannut Ville Pitkänen.

Rantasaunan portaat laiturille
Tilat jakautuvat saunaan ja kokoustiloihin. Kokoustilojen edessä on iso terassi. Portaat vievät saunojan vilvoittelemaan avantoreissulle.Yle/Elli Sormunen

Korkea pystykiuas koristaa saunan nurkkaa. Sähkölämmitteiseen kiukaaseen päädyttiin, koska se on helppo ajastaa saunojille valmiiksi. Kaikkiaan 15 pyllyä mahtuu lauteille samaan aikaan.

Rantasaunan lauteille mahtuu 15 saunojaa
Saunaan mahtuu 15 saunojaa.
Rantasaunassa on iso pystykiuas
Saunassa on korkea, sähköllä toimiva pystykiuas.Yle/Elli Sormunen

Uuden rantasaunan rakentaminen aiheutti paljon kohua, koska saunahanke eteni ilman julkista käsittelyä. Se päätettiin rakentaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtajan Pentti Itkosen tekemällä päätöksellä.

Sauna rakennettiin melko nopeasti. Saunan rakentaminen alkoi vuoden 2017 kesäkuun puolessa välissä. Rakennus valmistui marraskuun lopussa. Käyttöön se otettiin tammikuun 2. päivänä 2018.