Bulgarian presidentti esti korruptiolain syntymisen

Presidentti Rumen Radevin mielestä esitetty laki ei ollut tarpeeksi tehokas estämään korruptiota.

Bulgaria
Bulgarian presidentti Rumen Radev.
Bulgarian presidentti Rumen Radev.Yoan Valat / EPA

Bulgarian presidentti Rumen Radev on käyttänyt veto-oikeuttaan ja jättänyt vahvistamatta parlamentin jo hyväksymän lain korruption estämiseksi.

Bulgaria on EU:n köyhin ja korruptoitunein maa. Bulgaria otti vuodenvaihteessa vastaan EU:n puheenjohtajamaan tehtävät puolen vuoden jaksoksi.

Presidentti Radevin mukaan esitetty laki ei olisi ollut tarpeeksi tehokas, jotta sen avulla olisi voitu tehokkaasti kitkeä korruptio-ongelmaa.

Lain mukaan Bulgariaan olisi perustettu erillinen yksikkö tutkimaan korkea-arvoisiin virkamiehiin kohdistuvia korruptioepäilyjä. Yksikkö olisi tutkinut myös epäilyttäviä omaisuudensiirtoja ja jääviystapauksia.

Yksikköä johtamaan Bulgarian parlamentti olisi valinnut viiden henkilön johtoryhmän. Rudevin mielestä tämä olisi mahdoillistanut sen, että hallitseva puolue olisi voinut vaikuttaa yksikön toimintaan.

Laki ei olisi mahdollistanut nimettömänä tehtäviä ilmiantoja korruptoituneista poliitikoista, eikä ilmiantajien suojelua.

– Uskon, ettei laki olisi luonut riittävää laillista pohjaa korruption kitkemiseen ja että kitkeminen olisi jopa muuttunut vaikeammaksi, sanoi presidentti Radev.

Parlamentti voi vielä halutessaan äänestää presidentin päätöksen kumoamiseksi.

Bulgarian oppositiossa olevan sosialistipuolueen puheenjohtajan Kornelia Ninovan mielestä maan hallituksella ja suurimmalla parlamenttiryhmällä on nyt "kultainen tilaisuus" luoda tehokas korruptionvastainen laki.

– Jos emme saa korruptiota kuriin, emme voi puuttua myöskään muihin ongelmiimme - köyhyyteen, terveyteen, koulutukseen ja väestökehitykseen, hän sanoi.

Poliitikkojen lahjonta on suuri syy siihen, miksi Bulgariaan tulee niukasti ulkomaisia sijoituksia tai maa ei ole päässyt mukaan EU:n passivapauteen oikeuttavaan Schengenin sopimukseen.

Lähteet: AFP, Reuters