90-luvun ahdisteluväitteet herättävät huolta Kaarinassa – vanhemmat kysyvät, voiko opettaja jatkaa työssään

Kaupunki on saanut vanhemmilta muutamia yhteydenottoja väärinkäytöksistä epäillystä opettajasta. Kaarinan sivistysjohtaja Elina Heikkilä kertoo, että opettajan toiminnassa ei ole Kaarinassa ollut huomautettavaa.

seksuaalinen häirintä
Kaarinan virastotalo.
Yle

Turun Sanomat uutisoi viime viikolla, että yli 30 Luostarivuoren koulun entistä oppilasta syyttää opettajaa vuosia jatkuneesta hyväksikäytöstä (siirryt toiseen palveluun). Syytöksistä ei koskaan käynnistetty rikostutkintaa. Opettaja siirtyi Luostarivuoren koulusta opetustehtäviin Kaarinaan ennen vuosituhannen vaihdetta.

Kaarinan sivistysjohtaja Elina Heikkilä kertoo sähköpostitse Ylelle, että kaupunki on saanut vanhemmilta muutamia yhteydenottoja epäillystä opettajasta. Vanhemmat ovat kantaneet huolta siitä, voiko opettaja vielä toimia tehtävässään.

Heikkilän mukaan vanhemmat eivät ole vaatineet opettajaa eroamaan, mutta hänen mahdollisuuksiaan jatkaa tehtävässään on epäilty. Heikkilä korostaa, että opettajan toiminnassa ei ole ollut huomautettavaa ja että kaupunki voi puuttua asioihin vain nykyisten työsuhteiden osalta.

Sivistysjohtaja sanoo ottavansa kantaa kyseiseen asiaan yleisellä tasolla. Hän toteaa viestissään, ettei voi kommentoida julkisesti yksittäisiä työntekijöitä koskevia asioita.

– Kaarinassa on selkeät menettelytavat, jos työntekijän epäillään syyllistyneen johonkin, joka ei ole hänelle sopivaa. Puuttuminen asioihin tapahtuu välittömästi, jos toiminnassa on huomautettavaa.

– Jos asiassa on jotakin rikokseen viittaavaa, tehdään asiasta poliisille tutkintapyyntö. Kaarinan kaupunki ei ota oikeuslaitoksen roolia missään tilanteessa, Elina Heikkilä toteaa.

Laki velvoittaa työnantajaa tarkistamaan rikostaustan

Sivistysjohtaja Elina Heikkilän mukaan Kaarinassa aiotaan lisätä keskustelua seksuaaliseen ahdisteluun liittyvistä asioista.

– Tarvetta on varmasti tulevaisuudessa lautakuntatasoiselle keskustelulle siitä, mitä asialle tulisi tehdä isommassa mittakaavassa. Ainakin lapsille ja nuorille tulisi luoda sellainen ympäristö, jossa he voivat ottaa mahdollisesti kokemansa seksuaalisen häirinnän esille jonkun kouluympäristön aikuisen kanssa.

Heikkilän mukaan asioista tullaan keskustelemaan myös esimiesten kesken ja kouluilla. Hänen mielestään on myös tärkeää ottaa lapset ja nuoret mukaan keskusteluun.

– Nykyään laki velvoittaa työnantajaa tarkistamaan rekrytointitilanteessa työntekijöiden rikostaustan, mikä helpottaa tilannetta huomattavasti. Toki niin sanotusti maton alle lakaistut tapaukset eivät silloinkaan jää kiinni.