Hyppää sisältöön

Vielä ehtii alennusmyynteihin, mutta miten ostaa vastuullisesti? Mieti ainakin näitä viittä asiaa

Tavararöykkiön ostaminen alennusmyynnistä vain ostamisen ilosta ei välttämättä ole hyväksi ympäristölle, mutta mielelle kyllä, sanoo tutkija.

Asiakkaita alennusmyynneissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Alennusmyynnit ovat käynnissä täyttä päätä. Ostoksilla saattaa tarttua mukaan heräteostos jos toinenkin, mutta kuinka ostaa niin, että ympäristö voisi paremmin?

Kysyimme vinkit Kuluttajaliitosta, Marttaliitosta ja kulutustutkijalta.

1. Kiinnitä huomio vaatteiden kestävyyteen

Harkitsetko ostavasi alennusmyynneistä ison kasan uusia vaatteita? Kuluttajaliiton pääsihteerin Juha Beurlingin mukaan vaatteita ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota vaatteiden kestävyyteen. Hänen mukaansa huonolaatuiset vaatteet, jotka menevät helposti rikki, ovat huono juttu ympäristön hyvinvoinnin kannalta.

– Voi esimerkiksi katsoa, minkälaisessa lämpötilassa vaatteet voi pestä. Jos lukee, että vain noin 30 asteessa voi puuvillaisen vaatteen pestä, niin se antaa viitteitä siihen suuntaan, että kovinkaan laadukkaasta tuotteesta ei ole kysymys. Toki poikkeuksiakin tähän sääntöön on, hän sanoo.

Kuluttajariitalautakunta on antanut suosituksia siihen, kuinka kauan vaatteiden pitäisi kestää käyttöä. Beurlingin mukaan esimerkiksi lastenvaatteiden pitäisi kestää käyttöä ainakin yhden sesongin ajan.

– Jos vaatteessa menee esimerkiksi vetoketju rikki muutaman kuukauden päästä ostosta, vaikka sitä olisi oikein käyttänyt, niin siitä voi lähtökohtaisesti reklamoida ja vaatia korjausta, sanoo Beurling.

Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala sanoo, että kuluttajan ei ole aina helppoa tunnistaa, mikä materiaali on laadukasta ja kestävää ja mikä ei.

– Luonnonmateriaalit ovat yleensä hyvä valinta. Usein tekokuidut voivat tuntua kivemmilta päällä ja ovat halvempia, mutta esimerkiksi akryyli nyplääntyy helposti, sanoo Juurikkala.

– Myös nahkakengät kestävät paremmin kuin tekonahasta tehdyt, vaikka niihin on laitettava aluksi enemmän rahaa, hän jatkaa.

2. Mieti, mitä tarvitset

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurlingin mukaan ennen kaupoille lähtemistä kannattaa miettiä, onko itsellä oikeasti tarvetta siihen, mitä on harkinnut ostavansa.

– Alennusmyynnit eivät ole syy sille, että pitäisi ostaa mitään turhaa, hän sanoo.

Helsingin yliopiston kulutustutkija Minna Autio puolestaan suosittelee tekemään vanhan kunnon ostoslistan, kun lähtee alennusmyynteihin.

– Että on jokin suunnitelma, minkä toteuttaa, Autio sanoo.

Hänen mukaansa ison tavaramäärän ostaminen alennusmyynneistä vain ostamisen ilosta ei välttämättä ole ympäristön kannalta kovin kestävää, mutta se voi tehdä mielelle hyvää.

– Voidaan ajatella, että se on ekologisesti kestämätöntä, mutta sosiaalisesti kestävää, pohtii tutkija kysymystä vastuullisuudesta.

3. Katso, että löydät riittävästi varaosia

Kuluttajaliiton mukaan kodin elektroniikkaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka hyvin sitä pystyy korjaamaan ja kuinka siihen saa varaosia.

– Tuote, joka on hyvin vaikea korjata ja käytännössä pitää ostaa heti uusi ensimmäisen rikkoutumisen jälkeen, on monesti epäeettinen, Beurling sanoo.

4. Kysy myyjältä tietoja tuotteesta

Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala rohkaisee kuluttajia kysymään myyjältä rohkeasti esimerkiksi tuotteen alkuperämaasta ja valmistusolosuhteista. Tuotteeseen tehdyt merkinnät on hyvä myös tarkistaa.

– Kodintekstiileissä ja huonekaluissa voi esimerkiksi katsoa, onko niissä joutsenmerkkiä, koska se kertoo tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Tai jos on käytetty reilun kaupan puuvillaa, niin silloin tiedetään, että alkutuotannossakin on saatu korvaus työstä, Juurikkala sanoo.

Joskus vastausta voi olla vaikea saada suoraan myyjältä. Juurikkala neuvoo kääntymään suoraan yrityksen, tuotteen valmistajan tai valmistuttajan puoleen.

– Tätä voi tehdä myös vaikka somessa, jolloin vastaus harvemmin jää ”emme tiedä” -tasolle. Tässä kannattaa olla itse aktiivinen ja se voi kyllä edesauttaa yrityksiäkin miettimään vastuullisuusnäkökulmia uudella tavalla.

5. Halpakin voi olla hyvä

Kuluttajaliiton mukaan tuotteen hinnalla ei ole suurta merkitystä eettisyyden kannalta vaan laadulla, kestävyydellä, tarpeella ja sillä, miten se on valmistettu. Beurling muistuttaa, että esimerkiksi elektroniikassa myös halpa voi olla hyvä.

Esimerkiksi televisioiden ja pesukoneiden kestävyyttä voi vertailla ennen ostoksille lähtöä puolueettomia tuotetestejä lukemalla.

– Halvin voi olla jopa paras tai kallein laadultaan heikoin. Toki laitteissa on yksilöllistä vaihtelua ja kuluttajan pitäisi pystyä luottamaan siihen, että tuote kestää niin kauan kuin sen pitäisi.

.
.