Näillä aloilla työehdoista ja palkoista on jo sovittu – 1,5 miljoonan palkansaajan työehdot yhä auki

Erityisesti kunta-alan palkoista voi syntyä erimielisyyttä.

työehtosopimukset
Alasin ja pajavasara.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Syksyllä käynnistynyt työmarkkinaneuvottelukierros on edennyt paikoin jouhevasti, ja tähän mennessä on sovittu noin puolen miljoonan suomalaisen työehdoista seuraaviksi pariksi vuodeksi.

Suunnan palkankorotusten tasolle antoi metalli- ja teknologiateollisuuteen lokakuussa syntynyt sopu 3,2 prosentin palkankorotuksesta kahden vuoden pituiselle sopimuskaudelle.

Marraskuussa Paperiliitto ja Metsäteollisuus pääsivät niin ikään sopuun työehdoista kahdelle seuraavalle vuodelle. Sopimuksen mukaan paperiteollisuuden palkat nousevat ensimmäisenä vuonna 1,8 prosenttia alan keskipalkasta ja seuraavana vuonna 1,7 prosenttia.

Lisäksi työehdoista on sovittu muun muassa hiihtokeskusalalla (palkankorotus 1,6 prosenttia vuosina 2018 ja 2019), ohjelmapalvelualalla (palkankorotus 1,6 prosenttia vuosina 2018 ja 2019) ja elokuva- ja tv-alalla (yleiskorotus 1,2 prosenttia vuonna 2018 ja vuonna 1,7 prosenttia).

Neuvottelu-urakka on kuitenkin yhä pahasti kesken. Tammikuun loppuun mennessä pitäisi päättää vielä lähes 1,5 miljoonan palkansaajan työehdoista.

Tammikuun loppuun mennessä vanhenevia työehtosopimuksia on tällä hetkellä Ylen laskelmien mukaan ainakin runsaat 160. Palkoista ei ole vielä sovittu muun muassa julkisella sektorilla ja palvelualalla. Muun muassa SAK on listannut (siirryt toiseen palveluun) nettisivuilleen kaikki jäsenliittojensa uudet ja tammikuun lopussa raukeavat työehtosopimukset.

Kuinka käy Sari Sairaanhoitajan?

Erityisesti kunta-alan palkoista voi syntyä iso riita. Kuntatyönantajat KT arvioi Ylelle marraskuussa, että metalli- ja paperiteollisuuden tasoiset palkankorotukset maksaisivat kunnille kahdessa vuodessa 600 miljoonaa euroa, mikä on aivan liian paljon. Julkisalojen JHL tavoittelee kuntatyöntekijöille minimissään teollisuuden palkankorotuksia.

Hankaluuksia voi tulla myös hoitohenkilöstön palkkaneuvotteluissa. Tehyn tuore puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vaati marraskuussa palkankorotuksia ja korvausta julkisen sektorin lomarahaleikkauksista.

Neuvottelujen alla tummia pilviä taivaalle on tuonut rahoitusalan työkiista, jota ratkotaan parhaillaan valtakunnansovittelijan johdolla. Lisäksi paperiteollisuuden toimihenkilöt ovat varoittaneet viikon kestävästä työnseisauksesta, joka uhkaa alkaa keskiviikkona tammikuun 17. päivä.