Sää kylmenee selvästi: Etelään pakkasta ja jopa aurinko saattaa paistaa

Pitkään jatkunut sateinen, tuhruinen ja pilvinen jakso näyttää päättyvän viikonloppuna.

sää
Tulevia lämpötiloja.
Yle

Ennusteen mukaan sää saattaa muuttua koko maassa kylmemmäksi lauantain ja sunnuntain välillä. Jos ennuste toteutuu, niin tulevan viikon alussa voi myös Etelä-Suomessa olla pakkasta jopa useita asteita.

Ennen kylmempää jaksoa Suomen ylle liikkuu perjantaina lounaasta tuleva matalapaineen rintama. Sateita tulee tuolloin suuressa osassa maata. Pohjoisessa sade tulee lumena. Maan keskivaiheilla sataa lunta tai räntää ja etelässä räntää tai vettä.

Perjantaina yli viiden senttimetrin lumikertymä tullee Pohjanmaan rannikolta Keski-Lappiin yltävälle alueelle.

Eteläisen virtauksen takia lämpötila on perjantaihin saakka tämän hetkisten ennusteiden mukaan selvästi plussalla koko eteläisessä Suomessa. Pakkasella ollaan edelleen vain pohjoisessa ja Lapissa.

Sunnuntaina pakkasta koko maassa

Sunnuntaina sitten kaikki muuttuu, jos tämän hetkiset ennusteet pitävät paikkansa.

Silloin pohjoisesta virtaa selvästi kylmempää ilmaa ja sää muuttuu poutaisemmaksi ja osittain selkeämmäksi. Paikoin taivaalla saattaa näkyä tämän talven harvinainen ilmiö, Aurinko.

Samalla sää selkenee lauantaina sen verran, että silloin on Pohjanmaalla mahdollista nähdä aamutaivaalla kansainvälinen avaruusasema ISS (siirryt toiseen palveluun).

Kylmeneminen johtuu Suomen länsipuolelle vahvistuvasta korkeapaineesta. Sen myötä tulevan viikon alkupäivät näyttävät viimeaikaista kylmemmiltä talvipäiviltä.