Hyppää sisältöön

Palestiinalaiset Trumpille: Meitä ei kiristetä

Palestiinalaiset Jerusalem-päätöksellään suututtanut Yhdysvallat uhkaa katkaista avun palestiinalaispakolaisille, jos palestiinalaiset eivät palaa rauhanneuvotteluihin.

Kalliomoskeija Jerusalemissa. Kuva: Atef Safadi / EPA

Palestiinalaiset ovat tyrmänneet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yrityksen taivuttaa heidät takaisin rauhanneuvottelupöytään uhkaamalla katkaista avustushanat.

– Meitä ei kiristetä, kommentoi Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi.

Yhdysvallat on uhannut lopettaa avustuksensa YK:n palestiinalaispakolaisten järjestölle UNRWA:lle, jos palestiinalaiset eivät suostu neuvotteluihin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on kieltäytynyt tapaamasta (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain edustajia rauhanneuvotteluissa sen jälkeen kun Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa. Palestiinalaiset haluavat Itä-Jerusalemin oman tulevan valtionsa pääkaupungiksi.

– Jerusalem ei ole kaupan, ei kullalla eikä hopealla, toteaa Abbasin tiedottaja Nabil Abu Rdainah.

Rdainah sanoo, etteivät palestiinalaiset vastusta vuonna 2014 keskeytettyjen rauhanneuvottelujen jatkamista. He vaativat kuitenkin, että neuvottelujen pohjana ovat rajat, jotka olivat voimassa ennen vuotta 1967. Tuolloin Israel miehitti Länsirannan, Gazan ja Itä-Jerusalemin.

Israelissa kiitosta ja toppuuttelua

Israelin hallitsevaan Likud-puolueeseen kuuluva kulttuuriministeri Miri Regev kiittää Trumpin avustuskommentteja. Regev tulkitsee Trumpin sanoneen. että on aika lopettaa palestiinalaisten mielistely.

Oppositiopoliitikko ja entinen rauhanneuvottelija Tzipi Livni on sen sijaan eri linjoilla. Hänen mielestään vastuullisen isralilaishallituksen pitäisi kertoa Trumpille, että humanitaarisen kriisin estäminen Gazassa ja Istraelin kanssa yhteistyötä tekevien palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen rahoittaminen on Israelin etu.