Miksi raha ei kiinnostanut? Harva taidemuseo haki avustusta, jolla maksettaisiin korvaus taiteilijalle

Suomen noin 60 taidemuseosta vain reilu 20 haki näyttelypalkkion maksuun tarkoitettua avustusta.

taidemuseot
Aineen taidemuseon Sininen ja valkoinen -yhdessä, Suomi 100 vuotta -kokoelmanäyttelystä.
Aineen taidemuseon Sininen ja valkoinen -yhdessä, Suomi 100 vuotta -kokoelmanäyttelystä.Jari Hannuniemi / Aineen taidemuseo

Kuvataiteilijoiden taloudelliseen tilanteeseen on haettu kohennusta jo pitkään. Yksi keino olisi maksaa taiteilijalle korvaus työstä, jonka hän tekee museonäyttelyn eteen.

Ongelma on ollut raha – pienillä budjeteilla pyörivät taidemuseot tuskailevat, ettei niillä ole varaa maksaa taiteilijalle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kuuli huudon ja riensi apuun tarjoamalla museoille avustusta. Jaossa oli yhteensä 250 000 euroa tänä vuonna toteutettavia näyttelyitä varten.

Yllättäen hakemuksia tuli huomattavasti vähemmän kuin rahaa oli tarjolla. Vain joka kolmas taidemuseo haki avustusta. Myönnettyjen avustusten yhteissumma on 102 015 euroa – siis alle puolet tarjolla olleesta rahasta.

Taitelijapalkkaa ajaneet Suomen Taiteilijaseura ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ovat pettyneitä tulokseen.

– Ehkä rahoituksen haku sijoittui haasteelliseen aikaan kesälomakaudelle, arvelee Ornamon asiantuntija Anna Rikkinen.

Suuret museot eivät hakeneet

Avustusta sai 21 taidemuseota (siirryt toiseen palveluun) ja summat vaihtelevat 700 eurosta reiluun kymppitonniin. Silmiinpistävää on se, ettei joukossa ole yhtään suurta taidemuseota pääkaupunkiseudulta tai Tampereelta. Turussa avustusta hakivat ja sen saivat Turun taidemuseo ja Aboa Vetus & Ars Nova.

Espoon modernintaiteen museossa Emmassa hakemusta harkittiin, mutta säännöt osoittautuivat hankaliksi.

– Meillä ei ole tänä vuonna sellaista näyttelyä, johon avustusta voisi käyttää, sanoo museonjohtaja Pilvi Kalhama.

Avustus on käytettävä taiteilijalle maksettavaan palkkioon. Sillä ei voi maksaa esimerkiksi taideteosten kuljetuskustannuksia tai taiteilijalle aiheutuneita matka- ja materiaalikuluja.

Yksi avustuksen saaneista on torniolainen Aineen taidemuseo, jossa on avautumassa virolaisen Jaanus Samman näyttely (siirryt toiseen palveluun).

– Taideteosten kuljetus Virosta tänne pohjoiseen maksaa. Samoin maksavat taiteilijan matkat ja majoitus. Harmittaahan se, ettei rahaa voi käyttää niihin, sanoo museonjohtaja Katriina Pietilä-Juntura.

Pietilä-Juntura toivoo, että ministeriössä harkittaisiin uudelleen avustuksen hakukriteerejä.

Näyttelypalkkiokokeilua on tarkoitus jatkaa. Samalla aiotaan selvittää syyt, miksei avustus kiinnostanut museoita sekä tehostaa tiedotusta.

Lisätty 4.1.2018 kello 14.20: Turussa avustusta hakivat ja sen saivat Turun taidemuseo ja Aboa Vetus & Ars Nova.

Lue myös:

Kuvataiteilijat haluavat palkkaa