Tukes varoittaa tykkylumen aiheuttamista vaaroista: voit saada sähköiskun jääkaapista ja kahvinkeittimestä

Nollavian vuoksi metallikuoriset sähkölaitteet muuttuvat vaarallisiksi. Sähköiskun voi saada esimerkiksi vedenkeittimestä tai jääkaapista.

Tykky
Tykkylumi painaa sähköjohtoja
Katkenneisiin sähköjohtoihin ei saa koskea sähköiskuvaaran vuoksi.Mauri Huusko

Kodinkoneet voivat muuttua jopa hengenvaarallisiksi tykkylumen aiheuttamien sähkövikojen vuoksi. Sähkölinjoille kaatuvat puut vaurioittavat johtoja ja sähköverkkoon voi syntyä vaarallinen nollavika.

Nollavika tarkoittaa sitä, että sähköjohdon paluujohdin eli niin sanottu nollajohdin on vaurioitunut. Sähkö voi kulkea niin sanotusti vääriä reittejä esimerkiksi kiinteistöjen metallisten putkistojen ja antennijärjestelmän kautta.

Nollavian vuoksi metallikuoriset suojamaadoitetut laitteet tulevat jännitteisiksi ja pistorasiasta voi tulla sähköä 230 voltin sijasta 400 volttia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka kertoo, että kodin metallikuorisia laitteita ovat esimerkiksi sähkökeskukset, liesi, kiuas, kahvinkeittimet, pyykinpesukoneet, jääkaappi ja pakastin. Laitteita koskemalla voi saada sähköiskun, ne voivat syttyä palamaan tai ne rikkoutuvat normaalia suuremman jännitteen vuoksi.

Nollavian voi huomata siitä, että laitteiden sähkömoottorit toimivat oudosti tai pitävät erikoista ääntä. Valaistus voi muuttua normaalia himmeämmäksi tai kirkkaammaksi.

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö kiinteistön pääkytkimestä. Se kannattaa tehdä varovasti, koska sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen. Lisäksi on otettava yhteyttä paikalliseen sähköyhtiöön

Hatakan mukaan välitöntä vaaraa aiheuttavissa tapauksissa on soitettava hätänumeroon.

Tarkennettu 3.1.2018 klo 13:54: paluujohtimesta aiheutuvaa vikaa.