Analyysi: Pohjois-Korea kampeaa Etelä-Koreaa irti Yhdysvaltain rinnalta

Olympiahenkeen vetoamalla Pohjois-Korea voi iskeä lovea kahden tärkeimmän vihollismaansa väliin, arvioi ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Pohjois-Korea
Panmunjom
Pohjoiskorealaisia ja eteläkorealaisia sotilaita Panmunjomin rajakylässä marraskuussa 2017.

Kummalla on isompi? Ydinasenappi siis. Kim Jong-unin ja Donald Trumpin väittely olisi surkuhupaisaa, jos ydinsodalla uhittelu olisi hitusenkaan hupaisaa.

Nyt se on vain surkeata.

Jos tarkkoja ollaan, niin ainakaan Trumpilla ei ole pöydällään nappia muuta kuin Coca-Colan tilaamiseen.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin pöytävarustukseen ei ole päästy tutustumaan, mutta ainakin ihailemalleen ex-koripalloilija Dennis Rodmanille häneltä on löytynyt cokista tarjottavaksi.

Tavalla tai toisella Kim toki päättää myös maansa ydinaseista.

Twiittien laukaisu tai nappienkalistelu ei kuitenkaan ole herättänyt huolta Etelä-Koreassa.

Samalla kun Trump ja Pohjois-Korea sivaltavat toisiaan viimevuotiseen malliin, Etelä-Koreassa Pohjois-Korean vähäisetkin sovinnonelkeet on otettu innostuneesti vastaan.

Kun Kim Jong-un uudenvuodenpuheessaan väläytti mahdollisuutta, että Pohjois-Korea osallistuisi talviolympialaisiin Etelä-Koreassa, Etelä-Korea oli heti valmis neuvottelemaan asiasta.

Pohjois-Korealle on nöyryyttävää se, että maailman urheiluhuomio keskittyy talvikisojen myötä jo toistamiseen sen etelänaapuriin, joka pohjoiskorealaisen propagandan mukaan on vain amerikkalaisten vaivainen alusmaa.

Ehkä Pohjois-Korea näkee tilaisuudessa kuitenkin myös mahdollisuutensa. Tänään keskiviikkona etelän ja pohjoisen edustajat kävivät ensimmäisen puhelinkeskustelun pariin vuoteen. Olympiahenkeen on kuitenkin vielä matkaa.

Vaikka Pohjois-Korea tarttuisi Etelä-Korean kutsuun neuvotella Panmunjomin rajakylässä ensi tiistaina, mikään maiden välillä ei ole yksinkertaista tai nopeaa.

Ensin pitäisi neuvotella siitä, mistä neuvotellaan. Olympiayhteistyön todennäköisenä hintana olisi Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisten sotaharjoitusten lykkääminen tai vähentäminen, mikä ei välttämättä olisi Etelä-Korealle ylivoimaisen vaikeata.

Yhdysvalloissa siihen ei kuitenkaan hevin suostuta, sillä Trump ei halua antaa Pohjois-Korealle yhtään myönnytykseltä kalskahtavaa propagandavoittoa.

Olympiahenkeen vetoamalla Pohjois-Korea onnistuisi iskemään lovea kahden tärkeimmän vihollismaansa liittoumaan.

Vaikka joskus lopulta päästäisiin varsinaisiin neuvotteluihin, niissä edetään mikroaskelin. On syytä muistaa, että itse peruskiistaa Pohjois-Korean ydinasekehittelystä niillä ei ratkaista.

Pohjois-Korealla ei ole pienintäkään aikomusta luopua ydinaseistaan mistään siedettävästä hinnasta. Jos Etelä-Koreassa tai Yhdysvalloissa kuvitellaan, että neuvottelut toisivat taukoa asekehittelyyn, kyse on vain toiveajattelusta.

Pohjois-Korealla ei ole mitään syytä hidastaa asekehittelynsä vauhtia.

Pohjois-Korean ydinase toimii tehokkaana pelotteena Yhdysvaltain hyökkäyksen uhkaa vastaan vasta sitten kun sitä on riittävästi testattu ja kun pelote on uskottava myös Yhdysvaltain mielestä.

Jos yhtään lohduttaa, niin Pohjois-Korealla ei liioin ole mitään järjellistä syytä turvautua ydinaseisiin hyökkäysmielessä.

Pohjois-Korean ydinasestrategian mukaan ydinaseita voitaisiin käyttää vain toisen ydinasevaltion hyökkäyksen tai miehityksen torjumiseen.

Vaikka maan strategialupauksia ei pitäisi kuin paperin arvoisena, Pohjois-Korean perimmäinen tavoite on nykyisen järjestelmän säilyttäminen, ja ydinaseen ensikäyttö takaisi vain järjestelmän nopeutetun lopun.

Ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen on vieraillut kahdesti Pohjois-Koreassa. Hän lopetti viime vuonna kautensa Ylen Aasian-kirjeenvaihtajana.

Lue lisää Mäkeläisen juttuja Pohjois-Koreasta:

Toimittajalta Pohjois-Korean reissusta: Viikko propagandan pyörityksessä

Yle Pohjois-Koreassa: Pjongjangin parturissa ei suosita Kim Jong-unin leikkausta

Pohjois-Korea on valmis puhumaan 40 vuotta vanhasta velasta Suomelle – Ylen erikoishaastattelu Pjongjangissa

Harvinainen video: Tältä näyttää ajomatka maailman suljetuimmassa pääkaupungissa Pjongjangissa

Testaa myös tietosi Pohjois-Koreasta: Tiedätkö, paljonko pohjoiskorealaiset tienaavat kuussa? Tai kuka on "Sosialismin aurinko"? Testaa tietosi Pohjois-Koreasta!

Ulkolinjan dokumentti Kim Jong-unista