Kiina piti lupauksensa: Kaikesta norsunluukaupasta tuli vuodenvaihteessa laitonta

Lakimuutoksen toivotaan suitsivan myös pimeät markkinat, jotka ovat suuri syy afrikannorsujen salametsästykseen.

Hongkongissa takavarikoitua norsunluuta. Kuva: Alex Hofford / EPA

Kiina on kieltänyt norsunluun myymisen ja työstämisen. Uutenavuonna voimaan tullut laki on tärkeä askel taistelussa afrikannorsujen salametsästystä vastaan. Syöksyhampaita havittelevat salametsästäjät tappavat Afrikassa arviolta 30 000 norsua vuodessa.

– Vuosikymmenien päästä voimme muistella tätä hetkeä yhtenä kaikkein tärkeimmistä norsujen suojelussa, sanoo luontojärjestö WWF:n apulaisjohtaja Ginette Hemley.

Kiina määräsi sulkemaan viimeiset 105 norsunluupajaa ja -myymälää viime vuoden loppuun mennessä. Viime keväänä ovet suljettiin jo lähes 70:ltä. Norsunluukaupan isoa keskusta Hongkongia laki ei koske, mutta siellä on valmisteilla oma kielto, joka tullee voimaan lähivuosina.

Kansainvälinen sopimus teki norsunluukaupasta laitonta vuonna 1989, mutta Kiinassa on saanut myydä ennen vuotta 1975 kaiverrettuja norsunluuesineitä. Laillisen kaupan varjolla on käyty kauppaa myös salakuljetetulla uudella norsunluulla.

Hinnat ovat jo romahtaneet

WWF:n Afrikan-johtaja Fred Kumah ei ole tulevaisuuden suhteen aivan yhtä toiveikas kuin Hemley, sillä suurin osa kiinalaisista ei ole perillä viranomaisten päätöksestä, kertoi WWF:n ja Traffic-järjestön joulukuussa tekemä tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Sen mukaan norsunluuostokset ovat vähentyneet kolmena viime vuonna Pekingissä ja muissa suurissa kaupungeissa, mutta kauppa on siirtynyt muualle. Vuoden alkukuukaudet ovat koetinkivi, WWF:stä arvioidaan.

Kiinan viranomaiset ovat levittäneet tietoa muun muassa verkkokampanjalla, jossa varoitetaan, että merkintä "viranomaisten hyväksymä" on tästedes aina huijausta.

Työstämättömän norsunluun kauppa väheni viime vuonna yli 60 prosenttia, ja esineiden myyntihinnat putosivat jopa enemmän, kertoo suojelujärjestö WildAid (siirryt toiseen palveluun). Kun kysyntä loppuu, loppuu myös tarjonta, järjestö summaa tulevaisuudentoiveensa.