1. yle.fi
  2. Uutiset

Silta-sarjan ja Viulisti-elokuvan tähti Kim Bodnia: "#metoo-kampanjan myötä tarvitsemme uudet säännöt"

Tanskalaisnäyttelijä kertoo Yle Uutisten haastattelussa, mitä mieltä hän on Silta-sarjasta oltuaan sen tähti kahden kauden ajan.

Kim Bodnia
Kim Bodnia
– Silta on antanut minulle mahdollisuuden tehdä töitä ympäri maailmaa kuten Suomessa, sanoo tanskalainen Kim Bodnia. Tänä vuonna hänet nähdään BBC American uudessa tv-sarjassa.Nella Nuora / YLE

Tanskalaista rentoa karismaa. Sitä huokuu 52-vuotiaasta Kim Bodniasta, kun hän astelee helsinkiläisen hotellin kabinettiin.

Näyttelijän hiukset ja parta ovat harmaantuneet lähes valkoisiksi. Yllä on ruskea nahkatakki ja kaulassa värikäs huivi.

Tanskalaisnäyttelijä on tullut Helsinkiin Viulistin ensi-iltaan. Paavo Westerbergin ohjaamassa elokuvassa hän esittää tanskalaista huippukapellimestaria.

Bodnia näkee elokuvan ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Kun nuotit heräsivät eloon

– Uudestaan! Uudestaan! Uudestaan!

Kim Bodnian esittämä tanskalaiskapellimestari Björn Darren huutaa Viulisti-elokuvassa nuorelle viulistille. Tiukka ja periksiantamaton hahmo on pelottava.

Bodnia innostui roolista suomalaiselokuvassa, koska halusi ymmärtää, miten sinfoniaorkesteri toimii. Vaikka musiikki oli kiinnostanut jo lapsesta pitäen, nuotit olivat jääneet opettelematta.

Näyttelijä halusi oppia, kuinka nuotteja luetaan ja kuinka niiden kautta tulkitaan musiikkia. Hän halusi myös tietää, kuinka orkesterin johtaja käyttää aisteja ja tunteitaan saadakseen musiikin ja muusikot elämään.

Roolia varten Bodnia pääsi seuraamaan venäläisen säveltäjän ja kapellimestarin työskentelyä muutamaksi kuukaudeksi.

Eräänä kuvauspäivänä kaikki loksahti kohdalleen. Bodnia pystyi nuottien kautta erottamaan eri soittimet, mutta samalla kuuntelemaan kaikkia yhdessä.

– Kun niin moni ihminen kohdistaa aistinsa ja tuntemuksensa musiikilla suoraan itseä kohti, ajattelin, kuinka onnellinen olenkaan. Kapellimestarin paikka on paras maailmassa. Samanlaista voi kokea, jos kuuntelee kotona musiikkia kunnon kuulokkeilla ja musiikki tuntuu myös kehossa, Bodnia muotoilee.

Kim Bodnia
– Kapellimestarin paikka on paras maailmassa, kun koko orkesteri soittaa sinua kohti, sanoo Viulisti-elokuvassa kapellimestaria näyttelevä Kim Bodnia.Nella Nuora / YLE

"Vanhan maailman tavat joutavat mennä"

Viulisti-elokuvassa seurataan suomalaista huippuviulisti Karin Nordströmiä, joka menettää soittokykynsä onnettomuuden jälkeen. Opettajaksi siirryttyään hänellä on suhde nuorempaan oppilaaseen.

Elokuvaa alettiin tehdä viisi vuotta sitten, mutta viime vuonna alkanut #metoo-kampanja teki siitä uudella tavalla ajankohtaisen.

Suomessa seksuaalisesta häirinnästä käyty julkinen keskustelu on ollut vaisumpaa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Näyttelijä Kim Bodnia kertoo, että aihetta on käsitelty Tanskassa avoimesti julkisuudessa.

Tanskalaisen mielestä vanhan maailman tavat täytyy jättää taakseen, että voidaan mennä eteenpäin.

– Tarvitsemme vapautta puhua asiasta varsinkin tänä aikana, kun erilaiset kulttuurit ja ihmiset kohtaavat. Tarvitaan uusia sääntöjä, että pystymme kohtaamaan uusia tilanteita. Tämä ei koske pelkästään miesten ja naisten kohtaamisia vaan myös työn ja vapaa-ajan yhdistämistä sekä sitä, kuinka kunnioitamme toisiamme.

Bodnia toivoo, että nyt käyty keskustelu tuo ihmisiä enemmän yhteen kuin erottaa toisistaan.

"Oli ikävää jättää Silta"

Tanskalaisnäyttelijät ovat vallanneet suomalaiselokuvat. Sidse Babett Knudsen nähtiin Ikitiessä, Kim Bodnia esiintyy Viulistissa ja pian saa ensi-iltansa Arto Halosen Suojelusenkeli, jonka pääosassa on Pilou Asbæk.

Tanskalaiset tv-ohjelmat ovat tehneet kaikista kysyttyjä näyttelijöitä maailmalla.

Kim Bodnia
– Oli ikävää jättää Silta ja sen yleisö. Kaksi kautta oli tarpeeksi minulle. Kun katson taakseni, sillä ei ole väliä, miten ja miksi näin kävi, Kim Bodnia sanoo kahteen kauteen jääneestä pestistään suosikkisarjassa.Nella Nuora / YLE

Kim Bodnian läpimurto oli ruotsalais-tanskalainen rikossarja Silta, jossa hän esitti rikospoliisi Martin Rohdea. Yli sataan maahan myyty sarja teki hänestä kansainvälisen tähden.

Sarjassa mukana oleminen jäi kuitenkin vain kahden kauden mittaiseksi. Bodnian esittämä Rohde joutui vankilaan ja samalla päättyi myös näyttelijän pesti.

Aikaisemmissa haastatteluissa Bodnia on kertonut, ettei ollut tyytyväinen siihen, mihin suuntaan hänen roolihahmoaan vietiin. Käsikirjoittajien ja tuottajien kanssa tuli välirikko.

Vaikka Bodnia sanoo nyt päässeensä jo yli aiheesta, se vaikuttaa olevan edelleen arka paikka.

– Oli ikävää jättää Silta ja sen yleisö. Kaksi kautta oli tarpeeksi minulle. Kun katson taakseni, sillä ei ole väliä, miten ja miksi näin kävi.

Tanskalainen on kuitenkin iloinen, että Siltaa on tehty kaksi kautta lisää. Neljäs ja viimeinen alkoi pyöriä televisiossa sunnuntaina.

Aikooko Bodnia katsoa viimeisen kauden?

– Onneksi nykyisin ei tarvitse odottaa kotona sunnuntai-iltana tiettyä aikaa, kun sarja tulee. Kaikki jaksot voi vaikka katsoa kerralla myöhemmin. On mielenkiintoista nähdä, mitä he ovat saaneet aikaan, Bodnia kuittaa.

Tanskalainen odottaa jo seuraavia työhaasteita. Kansainvälistä näkyvyyttä tulee lisää jo tänä vuonna, kun BBC American uusi trillerisarja Killing Eve alkaa pyöriä Yhdysvalloissa. Siinä ollaan jälleen sarjamurhaajan perässä.

Lue seuraavaksi