1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perhospuutarha

Saanan valaissut Kari Kola osti vaikeuksissa olleen kasvitieteellisen puutarhan – uudistuksen jälkeen tavoitteena ohittaa suosiossa Koli

Kasvitieteellisestä perhospuutarhasta aiotaan rakentaa Itä-Suomen ykkösnähtävyys. Pitkään rahoitusongelmissa sitkutellut Botania laajenee ja uudistuu perusteellisesti uusien omistajien käsissä. Tavoitteena on 200 000 kävijää vuodessa.

perhospuutarha
Kari Kola
Valotaiteilija Kari Kola.Heikki Haapalainen / Yle

JoensuuValotaiteilija Kari Kola kiersi vielä kuukausi sitten Suomea valaisemassa linnoja, torneja ja Saana-tunturin Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Nyt Kolan kahden yhtiökumppanin kanssa perustama osakeyhtiö ostaa Itä-Suomen yliopiston entisen kasvitieteellisen puutarhan, Botanian kiinteistön. Esisopimus kaupasta on tehty.

Kolmikko aikoo nostaa Botanian Joensuun ja koko Itä-Suomen ykkösnähtävyydeksi. Maailmanluokkaan, kertovat suunnitelmat.

– Tänne tulee iso tilojen laajennus, pinta-ala kasvaa ainakin 40 prosenttia. Katon alle sisätiloihin tulee maailma, jossa on kaikki neljä vuodenaikaa ja niiden mukaiset teemat, Kola kuvailee.

Vesiputouksia, sisälle satavia pilviä, lisää kasveja, ruokaravintola, juhlia, riippusiltoja... suunnitelmat kuulostavat ennennäkemättömiltä Suomessa. Toimintaa on tarkoitus olla myös ulkoilmassa.

– Onhan tämä iso riski, miljoonia käytämme tähän, mutten vielä tiedä kuinka monta, valotaiteilija Kari Kola sanoo.

Havainnekuva Botania kasvitieteellinen puutarha Joensuu
Havainnevideo Botanian kehittämisestä. Video: Kaisa Kapaj ja Carita Ahonen.

Kolan yhtiökumppanit ovat hankeosaaja, yrittäjä Teemu Purmonen (siirryt toiseen palveluun)ja tilitoimistoyrittäjä Markku Pesonen.

– Tänne tulee paljon muutakin kuin kasveja ja perhosia. Toimiakseen tämä tarvitsee visuaalista kohotusta ja esteettisyyttä ja lisää tilaa. Muutokset pyritään tekemään vaiheittain, mutta vauhdilla. Ja ei tämä pimeäksi jää, valotaiteilija Kola kertoo.

Kolan tavoitteena ohittaa Koli

Itä-Suomen yliopisto luopui kasvitieteellisestä puutarhastaan vuonna 2012. Toiminta Botaniassa on jatkunut sen jälkeen yhdistysvoimin, mutta investointeihin ei ole Botanian Ystävät ry:llä ollut mahdollisuuksia. Kiinteistöihin on tehty vain välttämättömät kunnostustyöt ja toiminta on ollut jatkuvasti uhanalaista rahojen puuttuessa.

Uusien omistajien yritys-Botania uudistuu jo alkuvuodesta. Kesään mennessä tapahtuu paljon, mutta muuten muutostyöt on tarkoitus tehdä tulevina vuosina. Yrittäjillä on viisivuotis- ja kymmenvuotissuunnitelma, jonka mukaan edetään.

Nykyään toimintaa pyörittävä Botanian ystävät ry. jatkaa eri puolilta maailmaa tuotujen kasvien hoitamista ja niiden parissa toimimista. Uusi yritys keskittyy kiinteistöön ja muuhun toimintaan.

Uusi Botania aikoo olla koko Itä-Suomen vetovoimaisin nähtävyys.

– Kolilla pitää tapahtua paljon, ettemme ohita sitä. Tavoittelemme viiden vuoden kuluttua vähintään 200 000 kävijää vuodessa. Uskon, että hiljaisuus, oleminen, rauhoittuminen ja läsnäolo vetävät tänne ihmisiä voimaan hyvin.

edit: Otsikkoa muutettu klo , sana 'konkurssikypsä' korvattu sanoilla 'vaikeuksissa ollut'. Lisäksi täsmennetty, että välttämättömiä kunnostustöitä on tehty.

Lue seuraavaksi