Antti Kaikkonen: Jos aktiivimallissa ilmenee epäkohtia, ne pitää korjata

Kaikkonen pitää ongelmallisena tilanteita sellaisten alueiden kannalta, jossa työllistymismahdollisuudet ovat hyvin heikot.

työttömyysturvan aktiivimalli
Kansanedustajat Antti Kaikkonen (vas.) ja Kimmo Tiilikainen vuoden viimeisessä täysistunnossa eduskunnassa Helsingissä 20. joulukuuta 2017.
Kansanedustajat Antti Kaikkonen (vas.) ja Kimmo Tiilikainen vuoden viimeisessä täysistunnossa eduskunnassa Helsingissä 20. joulukuuta 2017.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen mukaan työttömyysturvan aktiivimallin toimivuutta tulee seurata tarkasti.

– Jos ilmenee, että aktiivimallissa on epäkohtia, niin siinä tapauksessa ne pitää korjata, sanoo Kaikkonen Yle Uutisten haastattelussa.

Kaikkonen näkee, että vuoden alussa käyttöön otettu aktiivimalli saattaa muodostua ongelmaksi alueilla, joissa työllistyminen on vaikeaa.

– Lähinnä pidän ongelmallisena tilanteita alueilla tai kunnissa, joissa työllistymismahdollisuudet ovat hyvin heikot ja työvoimapalvelutuita tai koulutusta ei ole saatavilla. Silloin aktiivimalli joutuu haasteeseen ja työtön ihminen joutuu haasteeseen, sanoo puhelimitse tavoitettu Kaikkonen.

Jos tällaisia tilanteita ilmenee, niin Kaikkosen mukaan hallituksen on harkittava, olisiko aktiivimallia syytä korjata.

– Eli jos voi sanoa, että jos työtön ei kohtuudella pääse töihin tai palveluiden piiriin niin siinä tapauksessa täytyy korjata ja parantaa tätä aktiivimallia nykyisestä.

Kaikkonen ei kuitenkaan sano kritisoivansa hallitusta vaan hän haluaa pikemminkin muistuttaa hallitusta eduskunnan huomiosta.

Eduskunta edellyttää (siirryt toiseen palveluun), että aktiivimallin vaikutuksia tulee tarkasti seurata ja tarvittaessa laajentaa keinoja, joilla aktiivisuusedellytyksen voi täyttää, jos ilmenee, etteivät nyt ehdotettavat keinot ole riittäviä estämään aktiivisesti työnhakua tai palveluun pääsyä yrittäneen työnhakijan joutumista vähennetylle etuudelle.

Työttömyysturvan aktiivimallista keskustellaan tänään Ylen A-studiossa kello 21.05 alkaen.

Lue myös: Aktiivimalli kauhistuttaa työelämän kehittäjää: "Eniten huolestuttavat pitkäaikaistyöttömät"

_Juttua tarkennettu 4.1.2017 kello 16.16: Lisätty tieto Kaikkosen haastattelusta ja lisätty linkki valtioneuvoston sivuille. _