Keski-Suomen keskussairaalassa poikkeuksellinen sähkökatko

Reilun vartin mittainen sähkökatko pimensi sairaalan niin sanotun D-osan keskiviikkona Jyväskylässä, koska varavoima ei lähtenyt käyntiin.

Sairaalat ja terveyskeskukset
YLE Keski-Suomi

Johtajaylilääkäri Vesa Katajan mukaan katkon aiheutti huoltotyö muuntamossa. Siihen, että kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan, oli sairaalassa varauduttu, vaikka sitä pidettiinkin Katajan mukaan epätodennäköisenä.

– Kyseessä on äärimmäisen harvinainen tapahtuma. Meidän 30 vuotta alalla olleet tekniikan miehet eivät olleet törmänneet vastaavaan.

Katajan mukaan huoltotyön taustalla oli tiedossa oleva ongelma, jota on metsästetty syksystä lähtien. Ongelma oli näyttäytynyt aina silloin tällöin, mutta laitteiden testauksessa se ei tullut esille.

Kun ongelma vihdoin paikallistettiin muuntajan tiettyyn osaan, sille tuli korjaaja Helsingistä.

Vaikka sen mahdollisuuteen ei edes uskottu, tilanteeseen varauduttiin silti monin tavoin.

Johtajaylilääkäri Vesa Kataja

Kataja kertoo, että henkilöstöä informoitiin etukäteen mahdollisesta sähkökatkosta, vaikka sen mahdollisuuteen ei edes uskottu.

– Esimerkiksi muuntajan sähköntuotannon alueella olleilla viidellä hissillä oli tekniikan kaveri jalka oven välissä huoltotyön aikana varotoimena, etteivät ihmiset jää hissiin.

Kataja kertoo, että niin sanotussa kuivatestauksessa osa toimi moitteettomasti, mutta asentamisen jälkeen se aiheutti odottamattoman vian, eikä varavoima lähtenyt käyntiin.

– Uudessa sairaalassa tällaista ei voi tapahtua. Sähkövoimaverkko on suunniteltu niin, että siellä on aina kiertotie, mutta vanhassa sairaalassa sellainen puuttuu.

Uusi sairaala valmistuu vuonna 2020.

Keskussairaalassa on kaikkiaan kymmenen muuntajaa ja huoltotyö koski yhtä niistä.

Potilasturvallisuus ei tämänhetkisten tietojen mukaan vaarantunut. Tilanne käydään Katajan mukaan sairaalassa perusteellisesti läpi.