Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö sai 50 miljoonalla Nesteen osakkeita

Eduskunta päätti lahjoituksen suurudesta Suomen satavuotiaan itsenäisyyden juhlaistunnossa joulukuussa.

valtioneuvosto
Omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk., kuvassa oikealla) ja tohtori Pentti Arajärvi (vas.) tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4. tammikuuta 2018.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk., kuvassa oikealla) luovutti Nesteen osakkeet Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Arajärvelle lahjoituksesta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä.Antti Aimo-Koivisto /Lehtikuva

Valtioneuvosto on päättänyt lahjoittaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle (Itla) 50 miljoonan euron arvosta Neste Oyj:n osakkeita. Osakkeita lahjoitetaan kaikkiaan 922 168 kappaletta.

Eduskunta päätti satavuotiaan itsenäisyyden juhlaistunnossa joulukuussa, että valtio pääomittaa säätiötä 50 miljoonalla eurolla sen toiminnan pitkäaikaisen kehittämisen turvaamiseksi.

Eduskunta on päättänyt asettaa myös keskuudestaan säätiölle valtuuskunnan, joka valitsee säätiön hallituksen ja voi myös erottaa sen jäsenet kesken toimikauden.

Itla on perustettu vuonna 1987 Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlan yhteydessä. Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Säätiö edistää ja tukee myös vanhemmuutta sekä lasten kasvuoloja ja kasvatusta.

Itlasta tulee lahjoituksella Nesteen seitsemänneksi suurin omistaja. Valtion omistusosuus Nesteen osakkeiden äänimäärästä laskee 50,1 prosentista 49,74 prosenttiin. Valtioenemmistöisiksi pörssiyhtiöiksi jää lahjoituksen jälkeen vain Fortum ja Finnair.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi lahjoituksesta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että eduskunnan päätöksen mukaan valtion omistusosuus Nesteestä voi laskea 34 prosenttiin.