1. yle.fi
  2. Uutiset

Sijoitusammattilaiset: Pörssi jatkaa nousuaan ja osinkokevät on viime vuotta anteliaampi

Osakesijoittajat ovat viettäneet kissan päiviä jo kuusi vuotta. Helsingin pörssi on noussut vuosina 2012 - 2017 yhteensä lähes 80 prosenttia.

sijoittaminen
Pörssitalo Helsingissä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Perussyy jatkuvalle nousulle on ollut voimakas keskuspankkielvytys ja matala korkotaso, joka on siirtänyt sijoittajien varallisuutta pörssiosakkeisiin Suomessa ja muualla maailmassa.

Osakkeiden hinnat alkavat olla jo niin korkeat, että puheet pörssikuplasta ovat yleistyneet. Viikoittain joku analyysiyhtiö kertoo, että käänne alkaa olla lähellä.

Ylen kyselyssä tätä uhkaa ei tunnisteta, vaan sijoitusasiantuntijoiden yksimielinen näkemys on, että tästä vuodesta tulee seitsemän nousevien kurssien vuosi Helsingin pörssissä.

– Talouden kehitys Suomen ulkopuolella ja Suomessakin säilyy hyvänä. Yritysten tuloskehitys pysyy alkaneella kasvu-uralla, jota tukevat liikevaihtojen kasvu ja viimeinkin positiivinen kotimaan talouden kehitys. Arvostustaso ei ole tulosten kasvaessa ongelma, sijoitusjohtaja Mika Heikkinen Mandatum Life -yhtiöstä kertoo.

Yle lähetti sähköpostilla alkuviikosta kyselyn pörssivuoden kehityksestä ja osinkokevään näkymistä kaikkiaan kymmenelle sijoitusammattilaiselle. Vastaukset saatiin kahdeksalta. Vastaajat olivat töissä pankeissa ja varainhoitoyhtiöissä.

10 000 pisteen raja rikki

Viime vuonna Helsingin pörssin yleisindeksi piipahti hetken yli 10 000 pisteessä, joka tasalukuna on eräänlainen mielialaraja pörssin suunnasta. Tänä vuonna tuon rajan uskotaan ylittyvän pitkästä aikaa pysyvämmin eli liki kaikki kyselyyn vastanneet asiantuntijat olivat sitä mieltä, että pörssi päätyy yli 10 000 pisteen myös vuoden lopussa.

– Maailmantalouden kehitys jatkuu vahvana ja laaja-alaisena, mikä tukee yritysten tuloksia myös Suomessa. Erityisesti kehittyvien markkinoiden kehitys jatkuu aiempaa parempana, mikä antaa lisätukea kotimaisille osakkeille. Suurimmat riskit löytyvät politiikan puolelta, mutta niistä on viime vuosina opittu, että aika paljon saa tapahtua ennen kuin markkinat kääntyvät pysyvämpään laskuun, Nordean sijoitusstrategi Antti Saari sanoo.

Helsingin pörssin yleisindeksi 2000-2017
Helsingin pörssin yleisindeksin (OMX Helsinki PI) arvo kunkin vuoden viimeisenä pörssipäivänäYle Uutisgrafiikka

Sijoitusasiantuntijat ovat siis liikuttavan yksimielisiä siitä, että osakesijoittamisen auvo jatkuu edelleen eikä romahdus ole näköpiirissä ainakaan tänä vuonna. Näkemykset voi tietysti ymmärtää myös sitä taustaa vasten, että heidän työhönsä kuluu optimismi ikään kuin myötäsyntyisesti

Kansainvälinen talouskehitys ratkaisee

Toisaalta perustelut noudattavat Suomea laajempaakin optimismia osakemarkkinoiden näkymistä. Yhdysvalloissa vireillä oleva verouudistus osaltaan kiihdyttää maan talouden kasvua, joka väistämättä heijastuu pörsseihin Yhdysvalloissa ja muuallakin.

Tämä on hyvä muistaa, kun ajatellaan Helsingin pörssin ja Suomen talouden keskinäistä riippuvuutta. Se on lopulta aika pieni.

– Suomen talouden kehityksen vaikutus Helsingin pörssiin on hyvin vähäinen. Globaali markkinasentimentti määrittää suunnan myös meillä Helsingin pörssissä. Suurin osa indeksin keskeisistä yhtiöistä toimii globaalisti, toisin sanoen tekee suurimman osan tuloksestaan Suomen ulkopuolella, OP:n osakestrategi Antti Saari sanoo.

Odotettavissa antelias osinkokevät

Osakesijoittajien kuume nousee tasaisesti kevään lähestyessä. Pörssiyhtiöiden osingot ovat monille sijoittajille jopa tärkein syy omistaa tiettyjä yhtiöitä. Pörssin yleisindeksin nousu ja runsas osinkokevät kulkevat usein käsi kädessä. Myötätuulessa yhtiöillä on varaa jakaa voittojaan myös omistajille.

– Yli 50 prosenttia yhtiöistä tulee nostamaan osinkoa, sijoitusjohtaja Jukkapekka Laurila Danske Bankista ennustaa.

Kaikkiaan kuusi kyselyyn vastanneista kahdeksasta sijoitusammattilaisesta oli sitä mieltä, että tämän vuoden osinkokevät on viime vuotta parempi. Vain kaksi arvioi osingonjaon jäävän viime kevättä pienemmäksi.

Lue seuraavaksi